Декларација 6.000 научника против новог закључавања

ЛОНДОН: Више хиљада светских научника и здравствених стручњака потписало је изјаву против поновног увођења карантина (закључавања земље).
lekar terapija
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Готово 6.000 стручњака, укључујући десетине из Велике Британије, верује да би таква мера могла да има погубан утицај на физичко и ментално здравље појединца, као и на само друштво. Захтевају да заштита буде усмерена на најугроженије групе и да здрави људи наставе са својим животима, пише Би-Би-Си.

Стручњаци су писали британском министру здравља са намером да укажу на могуће негативне ефекте поновног закључавања, који су у складу са захтевима покрета који стоји иза декларације из Грејт Барингтона.

Покрет иза декларације против закључавања почео је у САД, а декларацију је до сада потписало скоро 6.000 научника и медицинских стручњака широм света, као и 50.000 грађана.

Стручњаци из Велике Британије који су потписали Декларацију верују да би поновно увођење карантина пре него што вакцине постану доступне могло проузроковати "непоправљиву здравствену штету". Кажу да би стопа вакцинације код деце могла да падне и да би се брига за срчане болеснике или оне са раком могла погоршати.

Истичу да је ризик од инфекције коронавирусом 1000 пута већи за болесне људе или старије особе. Како имунитет становништва расте, потписници Декларације верују да се ризик од заразе смањује за све групе - укључујући и оне критичне.

Декларација препоручује низ мера за заштиту рањивих људи, укључујући редовно тестирање особља старачких домова, и препоручује испоруку намирница и других потрепштина пензионерима који живе код куће.

С друге стране, потписници Грејт Барингтон декларације залажу се за нормално функционисање младих, држање наставе у школама и на универзитетима, отварање ресторана и одржавање спортских и културних активности.

Иако је добронамерна, декларација има дубоке етичке, логистичке и научне недостатке, рекао је доктор Стивен Грифин, професор медицине са Универзитета у Лидсу.

Гриффин наводи да рањиви долазе из свих сфера живота и заслужују да имају исти третман и да су дугорочне последице инфекције корона вирусом примећене код млађих људи који су имали благе симптоме.

Сајмон Кларк, стручњак за ћелијску биологију са Универзитета у Редингу, упозорава да још није познато да ли је уопште могуће стећи колективни имунитет.

За то би нам био потребан природни и трајни имунитет на ковид-19, а ми још увек не знамо колико је ефикасан или дуготрајан имунитет који смо стекли након инфекције, додао је он.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести