Док политичари затварају границе, научници руше све баријере

ЊУЈОРК: Коронавирус(COVID-19) је променио правила рада у научним круговима који мултидисциплинарно проучавају тај вирус.
Korona virus Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Као никада пре, готово сви светски истраживачи су ургентно фокусирани само на један проблем.

Исте поруке, додуше другачије интониране, упутили су својим научницима и Доналд Трамп и Си Ђипинг - борба против корона вируса је императив и национални приоритет.

"То је бесмислена порука јер ствари не функционишу на тај начин", коментарише Џонатан Хини са Универзитета Кембриџ, који ради на проналажењу вакције против корона вируса.

Док политичари затварају границе и ограничавају размену са спољним светом, научници руше све баријере да би стварали глобалну сарадничку мрежу каква до сада није виђена.

Истраживачи из свих делова света указују да је већина признатих стручњака симултано фокусирано на исти проблем и ужурбано тражење решења против корона вируса, а готово сви други истраживачки пројекти су одложени до даљег.

"Никада нисам чуо да неки истраживач или научник, заиста вредан научник говори у контексту нације. Моја и твоја нација, мој и твој језик, тако не комуницирају врхунски експерти и научници", каже др Франческо Пероне, начелник тима за клиничко испитивање корона вируса.

Из научних лабораторија широм света стижу исте поруке: сви се бавимо ургентним истраживањима корона вируса.

Резултати су свима доступни и могу да буду употребљени, без ограничења за даља истраживања.

"Способност да сада радимо и сарађујемо без ограничења резултат је потребе да својим радом и у доброј координацији са колегама свуда у свету обезбедимо преживљавање", закључују у истраживачком центру за микробилогију универзитета Оксфорд.

Научница посвећена борби против ХИВ жртва корона вируса

ПРЕТОРИЈА: Гита Рамје, јужноафричка научница која је живот посветила борби против ХИВ-а, преминула је након што је код ње потврђена зараза корона вирусом.

"Посветила је године свог живота проналажењу решења за превенцију ХИВ-а код жена", рекао је за ББЦ њен колега и пријатељ Гевин Чрчјард.

Рамје, која је јуче умрла у болници близу града Дурбана у Јужноафричкој Републици, радила је као главна директорка за науку Института Аурум, који је се у стручним круговима сматра лидером у борби против ХИВ-а и туберкулозе (Јужна Африка је земља са највише ХИВ позитивних на свету).

"Гита је била прави борац. Када би се одлучила на нешто, нико није могао да је заустави. Заувек ће ми у сећању остати да се борила да би женама у угроженим заједницама омогућила бољи приступ здравству", рекао је Чрчјард.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести