Џорџија мења закон донет због Кју клана, због ношења маски

МАЈАМИ: Док Џорџија чини све да би зауставила епидемију, чак мења старе законе уведене због злогласног Кју Клукс Клана, с друге стране постоје оне државе чији гувернери исмевају мере Вашингтона, али и оне у којима хиљаде грађана протестује на улицама наводећи да им држава дадиља није потребна јер знају сами да се чувају.
k
Фото: pixabay.com

Коронавирус је приморао гувернера Брајана Кемена да у Џоржији у којој данас има 15.260 позитивних и 570 умрлих, промени закон из 1951. годне а који се односио на ККК чији су чланови под широм света препознатљивим маскама, између осталог, линчовали ослобођене робове.

Гувернер је морао је потпише наредбу која житељима те 11. савезне државе по броју умрлих, дозвољава да носе капуљаче, маске и све остало што би их штитило иако би им скривало идентет, а да не морају да брину да ће бити кривично гоњени по закону уведеном због злодела ККК.

С друге стране у Јужној Дакоти гуверенрка Кристи Ноем омаловажавала је савезне мере у циљу спречавања ширења епидемије, говорила "Дакота није Њујорк" и данас, како међи пишу има озбиљан проблем Број позитивних у тој руралној држави је за десетак дана порастао са 129 на 988. Уз све, због појаве вируса и једној фабрици за прераду места, позитивно је 300 радика, због чега је Дакота постала ретка земља са највећим појединачним жариштем.

У Мичигену, који је у прве три најугроженије земљаме у САД, са 28.000 позитивних и 1.920 мртвих, хиљаде возача и грађана је у главном граду Лансингу протествовало због мера којим би требало спречити ширење епидемије. Организатори те "Операције Гридлок" наводе да им држава неће бити дадиља, да су сви добро научили лекцје и да знају ста је друштвена дистанца и како да се чувају.

Карантин је за болесне, а када здравим ограничаваш слободу кретања то је тиранија, рекао је организатор Месон Медок, преноси Њујорк Пост и додаје да је разлог за проесте забирнутост за економију али и то што неки људи, како кажу, због мера не могу иду ни код лекара.

У Аризони, где је данас 3.806 заражених и мање од 135 мртвих, када им као и осталима нису биле уведене мере обавезног останка код куће од грађана се чуло - "какав је ово болестан експеримент" над нама када ће се људима забранити да свако ради шта хоће.

Њујорк је најпогођенији вирусом короне и данас је позитивно више од 203.000 људи, а умло их је несто више од 11.500.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести