Фотографија Нила Армстронга са Месеца на аукцији у Лондону

ЛОНДОН: Ретка фотографија америчког астронаута Нила Армстронга на површини Месеца налази се међу хиљадама свемирских фотографија које ће бити на аукцији куће Кристи.
mesec, pxabay
Фото: pixabay.com

Више од 2.400 фотографија документује "златно доба истраживања свемира" и најопсежнија је таква колекција која је икад дошла на аукцију, кажу из Кристи, преноси Ројтерс.

Највећа сензација аукције је необјављена фотографија Нила Армстронга снимљена током мисије Аполо 11 1969. године када је постао први човек који је крочио на Месец.

У пратњи своја два члана посаде База Олдрина и Мајка Колинса, док је корачао прашњавом површином Земљиног сателита, Армстронг је славно рекао: „Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство“.

У то време ниједна од фотографија које је НАСА заправо није приказивала Армстронга, који је имао задатак да стоји иза камере и снима фотографије, али онда је једна изронила.

"На већини фотографија астронаута које видите из Аполла 11 је Баз Одрин. Али на крају мисије, Баз је заправо узео камеру и брзо снимио Нила. И на то се заборавило након успеха мисија. И поново је откривена тек 80-их“, кажу из Кристија.

Очекује се да ће фотографија коштати 30.000 фунти (39.000 долара).

Још једна слика која ће се појавити на аукцији је Олдринов селфи, који је снимио током мисије "Џемини 12" 1965. године.

Остали предмети на аукцији крећу се од раних слика мрачне стране Месеца од касних 50-их до НАСА и Аполо мисија 1960-их и 70-их и завршавајући се сликама "Црвене планете".

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести