Глумац Андреј Шепетковски: Коренима увек треба да се враћамо

НОВИ САД/БЕОГРАД: У серији „Време зла“ која се, након премијерног емитовања на Новој С,  викендом од 20 часова приказује и на првом програму Радио-телевизије Србије (РТС) једну од улога има и Андреј Шепетковски.
f
Фото: Youtube Printscreen/RTS

Познати глумац тумачи лик Адама Катића, сина Ђорђа Катића и Симке, који се појављује у финалним епизодама серије, а који је добро познати лик из романа Добрице Ћосића, по којима је серија и снимљена.

– Снимао сам у Горњем Врашнику, селу поред Јагодине, где су снимани и „Корени”. Сећам се те дивне куће у којој смо се грејали због хладноће, као у давна времена. Иначе у припреми је и серија „Време смрти", коју ће такође радити Горан Шушљик – испричао је Шепетковски гостујући на РТС-у и додао да му је била част да учествује у овој серији, иако је улога коју тумачи мала, али је значајна. – Адам Катић је заштитник породице и чувар огњишта, како је и описан у „Времену смрти”. Без обзира на његову племенитост, та зла времена, у којима су сви подељени, сломе сваког човека, па је и он немоћан и у сталном страху. Адам то све побеђује и жртвује се за породицу.

Глумац је током гостовања истакао и да нам се времена враћају, али и да поново долази ера у којој морамо да се опредељујемо за разне ствари.

– У смутним, ратним временима, тешко је разлучити шта је истина и где је правда. Овај роман је савремен јер приказује и нашу нарав и наше осуђивање, а то у неким ситуацијама може да буде путоказ како не треба. Требало би да будемо преносиоци љубави и да имамо више разумевања за другачије ставове да не би дошло до последица какве ћемо управо видети у серији „Време зла” – поручио је глумац.

Андреј Шепетковски је истакао да је атмосфера на снимању серије била одлична упркос тешком задатку који су имали глумци, а посебно сценаристкиња Сања Савић Милосављвић која је из обиља материјала из романа Добрице Ћосића морала успешно да извуче есенцију у чему је и успела.

– Ћосићеви романи носе потенцијал за екранизацију зато што имају динамику у догађајима и односима који су сложени и врло интересантни и Шушљик је то одлично приметио – нагласио је глумац Андреј Шепетковски.

Раније је Шепетковски, за Новости изјавио да је Ћосића читао још у основној школи, када је уживао у „Времену смрти”, делу које га је повукло да чита и остале књиге о породици Катић.

– Тада нисам ни слутио да ћу да играм једног од чланова породице. Катића има и у данашње време, јер смо сви ми потомци породице у оквиру које је било свакаквих личности. Тим коренима увек треба да се враћамо, да их простудирамо и да из историје извучемо поуке. Једино што је то време, у односу на данашњицу, носило неку врсту одговорности према заједници, више су се ценили поштење, част и пожртвовање према заједници. То је најважнија порука. Светлих примера има и данас, у Црној Гори, у којој су успели да се, из чисте вере и душе, жртвују за народ и да их он поведе – испричао је за Новости Шепетковски.

Серија је снимљена по романима „Грешник”, „Отпадник” и „Верник” српског књижевника Добрице Ћосића, у продукцији куће „United media” и „Eye to Eye”. За режију је био задужен Иван Живковић, а креатор и продуцент серије је Горан Шушљик.

В. Бијелић

јагодинац
27.05.2022 • 21:42
Дали је могуће да овај лика незна ни назив села у коме је снимао (Горњи Рачник), или су то само новинари необавештени, погрешно написали и нису проверавали. И знам да нема шансе да ми објавите коментар.
EUR/RSD 117.3460
Најновије вести