Гордан Кичић за Дневников ТВ магазин: Људи су постали саможиви

БЕОГРАД/НОВИ САД: Филм „Реална прича“, чији је аутор Гордан Кичић, однедавно је доступан за гледање у целом свету и то путем интернет платформе „Амазон Прајм“, на којој може да се прати с преводом на више језика.
g
Фото: Promo

Тако је Кичићев редитељски првенац постао и први српски филм који је доступан гледаоцима широм света на једној од највећих светских платформи. Глумац је рекао да му је велика част због тога, те да је то на неки начин потврда да његов филм говори о универзалној теми и да језик није баријера.

Филм је откључан на различитим територијама како на енглеском говорном подручју, тако и на другим тако да, рецимо, може да се гледа и на немачком и другим језицима, рекао је за наш лист популарни глумац и додао да не зна колико ће то отворити врата за даљи пробој његовог и рада његових колега, али да се нада да ће се људима у свету допасти оно што су снимили и приказали у биоскопима прошле године.

Иначе, овај филм је добио и наставак у виду серије „Мама и тата се играју рата“, која је почела да се емитује прошлог викенда, а гледаоци могу да је прате сваке суботе и недеље од 20 часова на Првом програму Радио-телевизије Србије. Гордан Кичић за Дневников ТВ магазин истиче да је назив серије, који је својеврсна игра речи и контрадикторног значења, на прави начин осликао причу, али и жанр у којем је настао сценарио, што је својеврсна драма комедија.

Серија нас води кроз сагу о глумцу, Вељку Радисављевићу, којег игра Гордан Кичић, који има утисак да се цео свемир уротио против њега. Вељко је ходајући проблем и чврсто верује да сав несклад стварају људи око њега, због чега често упада у комичне сукобе са пријатељима, породицом, колегама, па чак и случајним пролазницима. Ова породична серија говори о проблемима савременог човека, али на духовит начин, а глумац нам је рекао да јунаци његове приче желе нешто више, али их свакодневни живот у томе спутава. Како каже, то и јесте живот ако га банализујемо, али ако му удахнемо радост, љубав или нешто друго што јунацима серије недостаје, онда он добија другу перспективу и другачији смисао. 

Сви смо постали подложни ненормалном животном убразању. Људи су ненормално постали саможиви, барем ови ликови из моје серије, у којој апсолутно нико никога не слуша. Заборавили смо на овог човека поред, рекао је Кичић и додао да ипак није имао намеру да јунаке серије осуђује, нити да друштву даје било какве дијагнозе.

Како каже, ишао је људски према ликовима у серији.

Покушавао сам да испричам њихове муке, а да не заузимам страну и кажем овај је лош, а овај добар. Свима сам дао и мане и врлине, указао је Кичић.

Највећа предност њихове серије је, истакао је, то што се у ударном термину приказује на јавном сервису, а публици оставља да просуди шта је то што ову причу издваја од других које се снимају и приказују на различитим каналима. Глумац је, осим што игра главну улогу и што је аутор и филма и серије, на овом пројекту био и косценариста, редитељ и продуцент. Успео је да помири све те улоге, иако му је, признао је, било изазовно.

Имао сам срећу да сам се окружио феноменалним сарадницима који су ме пратили и имао њихову подршку. Од продукције, директора фотографије, режисера Владе Тагића, који је радио наставак филма, односно, других пет епизода серије, преко сценариста, монтажера до феноменалних глумаца који су ми се стварно препустили и уживали у раду на серији, нагласио је Гордан Кичић.

У серији „Мама и тата се играју рата”, осим Гордан Кичића и Нине Јанковић Дичић, која тумачи његову супругу, играју и девојчица Лена Лазовић, којој је ово прва улога на филму, као и Небојша Илић, Војин Ћетковић, Ненад Јездић, Бранимир Брстина, Светозар Цветковић, Катарина Гојковић и други. Кичић није искључио могућност да снимају и наставак филма и серије, уколико она добро прође код публике. Прича, како је истакао,  отвара могућност да буде продужена, а већ су размишљали о томе у ком правцу би наставак могао да иде.

Фото: Promo

Култура му је недостајала

Глумац Гордан Кичић нам је признао да му је недостајала култура, која је била на паузи због коронавируса, али да не жели да даје дугорочне прогнозе о томе како ће она, а посебно позориште. живети и функционисати. Додао је да не зна ни у ком сегменту глумачког посла ће се пауза у раду највише одразити у будућности, али да му је драго да се све више снима и серија и филмова у Србији.


Глумцу је, иначе, недавно у Горњем Милановцу додељена награда „Мија Алексић - бити глумац” за изузетан допринос уметности глуме. Кичић је тада истакао да му је велико задовољство да буде овенчан признањем које носи име чувеног глумца, којег је и сам познавао и уз којег је одрастао, слушајући приче о професији којом се бави. Верује, како је рекао, да би и Мија Алексић био срећан да зна да је добио награду с његовим именом и додао да је захвалан што има прилике да се бави глумачким послом.

У досадашњој каријери уписао је око 50 улога, а судећи по успесима филмова и серија које је до сада снимао, свака улога донела му је популарност и поштовање јавности. Пре неколико година се први пут орпобао и у продуцентским водама, када је снимао филм „Устаничка улица”. Гордан Кичић ће публику обрадовати и новом улогом у филму Душана Ковачевића „Није лоше бити човек”, који је са колегама снимао од јесени прошле године. Још увек није познато када ће тај филм стићи у биоскопе, али је познато да је реч о адаптацији представе Кумови и да је у питању црна комедија. Прича филма прати човека који у парку среће пса и спријатељи се с њим. Кичић у филму игра певача.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести