Хеди Ламар – глумица, лепотица, изумитељка

Е видиш, ова глумица је почела овако - гола у реци! А сад је најпознатија звезда Холивуда, чувена Хеди Ламар. Најбогатија звезда у свету филмске уметности! Има две куће са базенима, има пет аутомобила ручне израде, а са доларима и са златом не зна шта ће! Али, није се лажно стидела! Чувени је Ђенкин монолог из филма “Маратонци трче почасни круг” учинио је да једва да има неко на простору некадашње Југославије а да није чуо за Хеди Ламар. Мало ко је заиста и гледао њене филмове јер је последњи снимила 1958. године.
t
Фото: Youtube Printscreen

Јуденплац, мали четвртасти трг у центру Беча крије другу зграду Јеврејског музеја у којој до 10. маја траје изложба “Lady Bluetooth: Hedy Lamarr“. Рођена као Хедвиг Ева Мариа Кислер у Бечу на почетку Великог рата 9. новембра 1914, Хеди је била јединица у породици богатог јеврејског банкара пореклом из Лавова у данашњој Украјини и пијанискиње, Јеврејке из Будимпеште.

Као и многи богати Јевреји у Бечу тог времена,  асимиловани у аустријски културни модел, родитељи  су одгајали Хеди. У интервјуу који посетиоци изложбе могу да преслушају, њен син Ентони Лодер говори о сећањима на своју баку која је уочи Аншлуса емигрирала у САД и аустријским јелима која му је правила, али и како никада није било речи о њиховом јеврејском пореклу.

Припадница бечке високе класе, Хеди је зиме проводила на скијањима, лета на језерима. Као девојчица, била је фасцинирана светом позоришта и филма, са 12 година победила је на такмичењу лепоте. У 16. години добила је своју прву улогу - у аустријско-немачкој комедији “Новац на улици”. Славни продуцент и редитељ Макс Рајнхард ангажовао је у једној позоришној представи и одушевио се њеном “еротском интелигенцијом”, како би то рекао Крлежа и повео је са собом у Берлин.

У 18. години добила је своју прву улогу - у чешком еротском филму “Екстаза” (1933). Филм је у исто време постао и славан и озлоглашен, широм Европе слављен, али и забрањен у конзервативној САД и сада већ нацистичкој Немачкој!

У време док је играла аустријску царицу Елизабету (супруга цара Фрање Јосифа), Хеди је упознала 15 година старијег Фридриха Мандла, у то време највећег произвођача оружја у Аустрији и трећем по богатству у земљи. Иако су њени родитељи били против брака због Мандлових веза са Бенитом Мусолинијем и Адолфом Хитлером, тврдоглава Хеди је ипак рекла “Да!”. Како је касније рекла у својој биографији “‘Екстаза’ и ја”, Хеди је врло брзо схватила да живи у “златном кавезу” у њиховом замку Шварценау на граници са Чешком пошто је Мандл на своју младу супругу гледао више као на трофеј.

- Одмах сам схватила да нећу моћи да будем и глумица и суруга. Он је био апсолутни монарх у браку а ја - лутка, ствар, драгоценост коју је требло чувати и држати под кључем! - писала је касније о свом браку Хеди Ламар.

Једне ноћи 1937. ставила је на себе сав накит који је имала - и побегла у Париз. Ту је упознала једног од највећих филмаџија Холивуда - чувеног Лујса Б. Мајера, власника МГМ-а. Понудио јој је уговор од 125 долара недељно али га је она одбила и сама купила карту на крузеру “Нормандија”, истом оном којим се Мајер враћао у Њујорк. Када је током пловидбе видео какав утисак Хеди оставља на мушкарце на броду - Мајер је дигао понуду на у то време спектакуларних 500 долара недељно - и холивудска звезда је била рођена. Наденуо јој је презиме Ламар, као омаж чувеној хероини немог филма Барбари Ламар која је умрла десет година раније у 29 години.

Мајер је промовисао Хеди као “најлепшу жену на свету”, веровао је да је она следећа Грета Гарбо или Марлена Дитрих и већ следеће године добила је главну улогу у филму “Алжир”. “Људи су уздисали у биоскопу сваки пут када би се она појавила на екрану. Њена лепота је буквално одузимала дах!”, испричао је новинама своје искуство један од гледалаца.

Након ове фазе њене каријере, прелазите у другу просторију у музеју где почиње прича о њеним наредним браковима (било их је укупно шест), успонима и падовима, али и каријери изумитељке. Док је са својим првим мужем, фабрикантом оружја, одлазила на састанке и конференције, Хеди се сретала са бројним научницима из ове области и заинтересовала се за теме технолошких иновација. Током Другог светског рата Хеди је излазила са сјајним Хауардом Хјузом и наговорила да га дизајн својих авиона учини више аеродринамичним, показујући му фотографије најбржих риба и птица из природе. Заједно са пијанистом Џорџом Антајлом, регистровала је као патент - неку рану верзију данашњих “bluetooth таласа”.

Након свог последњег филма “The Female Animal“ (1958) Хеди је потписала још један уговор, међутим, снимање хорора “Замисли маму мртву” 1966. напустила је услед нервног растројства па је њену улгоу добила За За Габор. Годину дана раније - Хеди се развела по шести и последњи пут закорачивши у 35 година дуг период самоће. У једном од два интервјуа са краја шездесетих који се може видети на изложби Хеди говори како је схватила да Америка није за њу, да су овде људи хладни и прорачунати и како жели да се врати у Аустрију где припада. То се ипак није десило. Последње деценије живота са спољним светом па и са својом децом је комуницирала искључиво телефоном, није могла да поднесе чињеницу да више није “најлепша жена света”. Тај период обележила су и два бизарна инцидента када је била хапшена због крађе у продавницама, последњи пут на Флориди када је ухваћена са украденим лаксативима и капима за очи у вредности од 21.48 долара.

Умрла је потпуно сама на Флориди 2000. године у својој 85. Њен син Ентони Лодер је пепео Хеди Ламар у Бечкој шуми, како је то глумица изричито у опоруци навела.

 Роберт Чобан

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести