Испод Европе откривен изгубљени континент

Научници су открили изгубљени континент на Земљи, али се не ради о Атлантиди. Уочили су га док су реконструисали еволуцију сложене геологије медитеранске регије која се својим планинским ланцима и морском обалом протеже од Шпањолске до Ирана, преноси Индекс.хр.
e
Фото: pixabay.com

Континент назива Велика Адриа величине је Гренланда, а одвојио се од северне Африке пре отприлике 140 милиона година. Након тога је завршио испод подручја јужне Европе.

Вероватно сте га посетили, а да тога нисте били ни свесни.

"Заборавите Атлантиду. Велики број туриста већ сада своја лета проводи на изгубљеном континенту", рекао је геолог Дув ван Хинсберген са Универзитета у Утрехту.

"Већина планинских ланаца потиче с једног континента који се одвојио од Северне Африке пре више од 200 милиона година, а једини преостали део овог скривеног континента је географска пруга која се протеже од Торина преко Јадранског мора до југа Италије", додао је.

Користећи се компјутерским програмом како би реконструисали тектонику плоча, научници су скидали слој по слој наслага како би се вратили у време када су континенти изгледали поприлично другачије него данас и установили да је Велика Адриа постала самостални континент пре неких 240 милијуна година.

"Деформисани остаци горњег дела изгубљеног континента још се увек могу видети у неким планинским подручјима. Остатак континенталне плоче, дебљине око 100 км, увукао се у Земљин плашт испод јужне Еуропе", рекао је Хинсберген.

Но, ово није први пут да смо пронашли изгубљени континент. У јануару 2017. истраживачи су предочили откриће изгубљеног континента, остатка јужног суперконтинента Гондване који се почео распадати пре 200 милиона година. Тај остатак, који је прекривен лавом, сада се налази под Маурицијусом, острвском државом у Индијском океану.

Само неколико месеци касније, у септембру те исте године, други научни тим пронашао је изгубљени континент Зеландију који се налази дубоко испод мора на југу Тихог океана.

Истраживање о открићу Велике Адрие објављено је у часопису Gondwana Research.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести