Истраживање: Не постоји геј ген

ХЕЛСИНКИ: Велико научно истраживање биолошких упоришта сексуалног понашања потврдило је да не постоји издвојени "геј ген", али је установљено да сложена комбинација генетике и окружења утиче на то да ли ће неко имати сексуалне склоности према особама истог пола.
dnk
Фото: pixabay.com

Истраживањем су анализирани подаци о ДНК и сексуалним искуствима пола милијуна људи. Дошло се до закључка да постоје хиљаде генетских варијација повезаних с истосполним сексуалним понашањем, али већина на то има веома мали утицај.

Само пет генетских маркера је "значајно" повезано с хомосексуалношћу, открили су научници, али ни на основу њих не могу се предвидети сексуалне склоности.

Скенирали смо цели људски геном и пронашли шачицу, пет локација које су јасно повезане с тиме да ли ће особа имати истосполне сексуалне односе, рекао је Андреа Гана, биолог с Института за молекуларну медицину у Финској који је био један од вођа истраживања и додао да ти маркери имају "врло мали утицај" на одређивање људске сексуалности.

То значи да су други фактори попут окружења, васпитања и личности пуно значајнији за сексуалну оријентацију, као и у случају других људских особина, истакли су истраживачи.

Ова студија, једна од највећих, анализирала је анкетне одговоре и спровела анализе на нивоу целокупног генома (GWAS) на подацима више од 470.000 људи који су дали узорке своје ДНК и податке о својим преференцијама институту УК Биобанк и америчкој компанији за генетичка тестирања 23andMeInc, преносе медији.

Резултати су објављени у четвртак у часопису Сајенс показали су да не постоје јасни обрасци између генетских варијација којима би се могла предвидети или идентификовати сексуална оријентација појединаца.

Активисти за права ЛГБТ особа поздравили су ово истраживање, нагласивши како оно пружа "још доказа да је бити хомосексуалац природан део људског живота".

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести