Како изабрати правог: Три пута размислите који је пас за вас

Данас постоји око 800 раса паса различитих физиономија, димензија и темперамената.
stenci psi
Фото: pixabay.com

Пас је најраспрострањенији љубимац на свету, чију популарност надмашује само мачка. Велика је разлика између чиваве и немачке доге, те пре него што се одлучите коју расу желите да буде ваш сапутник наредних 15-ак година, добро размислите.

Пас се бира у складу са начином живота и животним условима. Уколико сте заузети већим делом дана, онда пас није љубимац за вас. Пси су друштвене животиње којима је потребна константна пажња. И иако је у реду да га оставите на пар сати, чак и ако имате двориште, немојте набављати пса уколико нисте спремни да му се у потпуности посветите. Сведоци смо толиког броја напуштених љубимаца на улицама градова непромишњених и бахатих људи, што је за сваку осуду.

Уколико имате времена и потребно вам је кереће друштво како би вам живот био веселији, одлучили сте се да пустите љубимца у ваш живот, прво што треба да размислите јесте усвајање пса из неког азила или са улице.

Иако не можете ни најмање претпоставити у шта ће тај пас да израсте, или је можда већ одрастао, па ће вам требати времена да упознате његов темперамент, чињеница је да ће пас склоњен са улице бити захвалнији, а могуће и да ће вас волети мрвицу више од пса којег сте купили у одгајивачници. Пас са улице ће знати да сте ви заслужни за његов нови, бољи живот и знаће да вам буде најбољи другар и у добру и у мањем добру.

Уколико сте се одлучили за расног пса, прво што треба да размислите да ли је он активан или пасиван пас. Уколико сте ви активна особа која воли дуге шетње и природу, тад сигурно треба да бирате за себе неку од ловачких или радних раса. На пример, вижла је за изузетно активне особе, јер може да трчи по цео дан, теријери такође воле шетње, биглови, али и немачки овчари, добермани, па и овчари, генетски предодређени да већину времена проводе напољу.

Уколико живите у стану бирајте мање или средње расе паса, бишони, малтезери, јоркширски теријери, пекинезери су расе које могу да проведу већи део дана у стану, али и њима ће бити потребне и шетње, али и истрчавање као и великим псима.

Уколико нисте особа која може да заузме чврст став, тада је боље да прескочите радне псе, јер нећете бити у стању да заузмете ауторитет и на крају ћете имати непослушног пса.

Ветеринари кажу да је ротвајлер једна од таквих раса у коју се људи “заљубе” због изгледа, али кад одрасту, не могу да изађу на крај са њима, па их неретко и успавају. Толико о непромишљеним животним изборима.

Пас је животиња која припада чопору и има урођену потребу за животом у систему хијерархије. Приметно је већ са четири, пет недеља ко је доминантнији у леглу и на који начин то исказује. Доминантно штене прво једе, започиње игру или излази из легла. Одвојено из сигурности, штене док не упозна све чланове домаћинства, као и нову етриторију неће се опустити.

Пси који су првобитно одгајани са сврхом задржаће своје карактеристике, зато се немојте чудити биглу са њушком на поду у потрази за зецом или овчару који “чува” своје стадо.

Од чистокрвних раса изаберите да ли је за вас ловачки, радни, теријери, спортски, пастирски пас или можда мешанац две или више раса. Пси са сврхом захтевају додатне тренинге и веће стрпљење.

Такође, при одабиру пса осим темперамента и величине, гледајте и детаље као што је дужина длаке. Уколико живите у стану и изабрали сте дугодлаког пса и поред свакодневног чешљања будите спремни на длаке на тепиху, каучу и другим местима за које ни не знате како је пас ту дошао.

Неке расе су хиперактивне док друге имају склоност ка гласном лајању, или завијању као хаскији, те морате водити рачуна и о комшијама, уколико набавите “распеваног” пса.

Уколико сте се одлучили која је раса за вас, претражили проверене одгајивачнице, при избору штенета бирајте оно које је активно, дружељубиво и радознало, пре оних плашљивих и која реже на људе. Плашљиво штене може остати такво цео живот, али може израсти и у агресивно склоно уједању. Штене треба узети када је старости од шест до десет недеља.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести