Мешовита комбинација вакцинације показала добар резултат

СЕУЛ: Студија из Јужне Кореје показала је да мешовита комбинација вакцинације, прве дозе АстраЗенеке па затим Фајзер вакцине против ковид-19, има већи ниво неутралишућих антитела у поређењу са две дозе АстраЗенеке.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

У истраживању је учествовало 499 медицинских радника од којих је 100 добило мешане дозе, 200 је узело обе дозе Фајзер вакцине а остатак људи је узело обе дозе АстраЗенеке, пише Ројтерс.

Резултати указују да су сви показали неутралишућа антитела која спречавају вирус да уђе у ћелије и да се реципира, а резултат мешовите комбинације вакцина показао је сличне количине неутралишућих антитела као група која је примила две дозе Фајзер вакцине.

Британска студија прошлог месеца показала је сличне резултате где је најбоље резултате показала комбинација прве дозе АстраЗенеке праћена дозом Фајзер вакцине.

Подаци пружају даљу подршку у одлуци неколико земаља да понуде алтернативе АстраЗенеке као друге дозе, након наводних гласина да је АстраЗенекла повезана са ретким проблемима са крвним угрушцима.

Јужнокорејкса студија такође је анализирала неутралишућу активност против главних варијанти забринутости, саопштила је Корејска агенција за контролу и превенцију болести (КДЦА).

Ниједна група није показала смањену активност неутралисања против варијанте Алфа, која је први пут идентификована у Британији, али се титар неутрализације смањио за 2,5 до 6 пута у одноцу на Бета, Гама и Делта варијанту, која је први пут откривена у Јужној Африци, одбосно у бразилској Индији.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести