Најбољи посетилац дворишта и башти

Јежеви су ноћне животиње, а сматрају их за најплашљивије сисаре. Бодље и длака на трбуху су боје земље. Јеж има кратке ноге са пет прстију, јаке вилице и оштре зубе. Чуло мириса и слуха му је изразито развијено, а у невољи уме и да заплива, иако није љубитељ воде.
1
Фото: pixabay.com

Женка отхрани од два до десет младунаца и брине о њима док не почну самостално да се крећу. Када се мало осамостале, младунци иду са мамом у лов. Уколико се младунче изгуби високим тоном тражи помоћ.

Јеж припрема своје гнездо у земљи, облаже га лишћем, и без икаквог прекривача, преспава целу зиму. Крајем октобра и почетком новембра, чим се температура спусти испод десет степени, јеж пада у зимски сан. Уколико се топли дани продуже, он буде дуже активан.

Током хибернације, телесна температура јежа падне са 35 на 10 степени, а пулс му падне са 190 на 20 откуцаја у минути. Може да прође и до неколико минута између два удаха.

Јежеви важе за прождр­љивце и вечито су гладни. Хране се плодовима шумског раст­иња, семенкама, корењем, инсектима, па и гуштерима и ситним сисарима, те су му на менију и жабе и змије. Када осети пасност јеж се смота у клупко.

Јежеви су добродошли гости у свим двориштима и баштама, јер ће потаманити све ште­точине које прете вашим биљкама, с друге стране јежеви су све чешће кућни љубимци. Ове драге и корисне животиње ослободиће свако двориште пужева, змијских јајашаца, разних инсеката и других штеточина. Кад у дворишту имате јежа, не морате биљке прскати пестицидима.

Рађају се слепи, розе боје и без бодљи. Прве бодље су беле и савитљиве, али већ након дан и по постају браон.

Бодљикави, мали јежеви спадају у најпознатије сисаре, али немају сви чланови породице јежева бодље. Неке врсте имају крзно, које може бити грубо, али и врло мекано. Постоји 25 врста јежева.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести