Најскупљи лек на свету пуштен у промет, цена 2,1 милион $

ВАШИНГТОН: Америчка агенција за лекове одобрила је пуштање у промет лека "золгенсма" швајцарске фармацеутске компаније „Новартис" у мају ове године, чија једна доза кошта 2,1 милион долара.
lekovi tablete pixabay
Фото: Илистрација, pixabay.com

Лек се узима једнократно, а цена га чини најскупљим медицинским средством на свету.

Нови лек за спиналну мишићну атрофију "золгенсма" постао је важан покретач осетно бољих пословних резултата у трећем тромесечју, објавио је његов произвођач, швајцарски фармацеутски див „Новартис“, преноси „Национална географија“.

Укупни приходи ове компаније у трећем тромесечју порасли су за 10 одсто, на 12,2 милијарде долара. Нето добит увећана је за осам одсто, на две милијарде долара.

Међу три кључна покретача раста у „Новартису“ издвајају "золгенсму" генску терапију за децу оболелу од спиналне мишићне атрофије, уз "косентикс", лек за псоријазу и артритис и "ентресто", којим се лече хроничне срчане болести, пише Спутњик.

У раздобљу од јула до септембра лек је донео приходе од 160 милиона долара, наводе у „Новартису“, први пут објављујући конкретне бројеве.

Половина пацијената који данас узимају "золгенсму" раније се лечила конкурентским производом америчког „Биогена“.

Лек је имао успеха у САД, али још чека одобрење надлежних у Европској унији и Јапану.

Извршни директор „Новартиса“ Вас Нарасимхан тврди да то нема никакве везе с недавно објављеним извештајима о наводној манипулацији подацима из истраживања.

Ипак, признаје да још има отворених питања у вези с његовом производњом.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести