Научници предвиђају да ће 2020. можда бити најтоплија година на Земљи

ЊУЈОРК: Научници америчке националне управе за океане и атмосферу објавили су да постоји 75 одсто шансе да 2020. година буде најтоплија у историји од када се спроводе мерења, на шта указује податак да су прва три месеца била топлија само 2016. године.
vrucina sunce
Фото: pixabay.com

Те године је забележен јак утицај "Ел Ниња" који загревањем Пацифика утиче на просек температуре у свету, преноси портал УСА Тодаy.

Овогодишње загревање је неубичајено, сматрају научници, а то тумаче као последицу дугогодишње емисије гасова стаклене баште услед саговревања фосилних горива.

Како наводе, чак и да не буде најтоплија, биће сигурно међу пет најтоплијих икада.

Температуре изнад просека неће заобићи ни нашу земљу, преноси лист Блиц, наводећи да нас према првим најавама Републичког хидрометеоролошког завода, у наредних пет месеци очекује претежно топло време са нешто вишим температурама.

Тако се за Србију током маја и јуна предвиђа топлије време са средњим максималним температурама за око 0,5 до 1,7 степени изнад просека за ово доба године, пише лист истичући да је 2019. година била најтоплија у Србији од када се спроводе мерења.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести