Неандерталци се бавили уметношћу у пећинама

МАДРИД: Уметност у пећини у Шпанији створио је прачовек пре више од 60.000 година, потврдила је данас објављена студија.
s
Фото: Youtube Printscreen

Неандерталци, за које се дуго сматрало да су несофистицирани, заиста су сликали сталагмите "прскањем и дувањем" у шпанској пећини Ардалес на југу Шпаније, пише Гардијан.

Датирање указује да је ова уметност стара најмање 64.800 година и да је настала кад савремени људи нису постојали на континенту.

Студија је открила да састав и положај пигмената нису у складу са природним процесима, већ да су настали техником прскања и дувања, и њихова текстура се не подудара са природним узорцима из пећина, што указује на то да пигменти потичу из спољног извора.

"Ово подржава теорију да су неандерталци долазили у неколико наврата, током неколико хиљада година, да обележе пећину пигментима", рекао је Ерико са Универзитета у Бордоу.

Нова студија открива све веће доказе да неандерталци, чија је лоза изумрла пре отприлике 40.000 година, нису били груби рођаци хомосапиенса, како су дуго представљани.

У студији се наводи да пигменти нису "уметност" у ужем смислу речи "већ резултат графичког понашања са намером да се оживи симболички значај простора".

Пећинске формације "играле су фундаменталну улогу у симболичким системима неких неандерталских заједница", али шта су ти симболи значили, за сада остаје мистерија.

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести