НИНИНЕ МУСТРЕ Дан жена

Када је групи нас жена које смо пратиле један семинар постављено питање о узроку свих ратова на планети, већина је по стереотипима, саркастично, оптужила жене.
Nina Martinovic Armbruster
Фото: Dnevnik.rs

У очекивању другачијег одговора, све смо се изненадиле када је учитељица рекла да јесу жене узрок, али не због тога што се мушкарци међусобно боре да нас одушеве и освоје, него зато што смо присвојиле мушки принцип као начин живота. Тиме смо издале себе и своју женску природу и направиле поремећај и дизбаланс у свету у којем живимо.

Мушки принципи подсетила нас је, јесу надметање, такмичење, освајање, одбрана, опскрбљивање свим оним што је неопходно за удобан живот породице. А женски принципи су храњење, нега, подржавање, исцељивање, разумевање и слично мајчинско понашање. Нико не може да тврди да зна како су ствари стајале од постанка људске врсте, али хиљадама година уназад, вероватно у основи због своје физичке снаге, мушкарци су злоупотребљавали свој положај јачег а жене су тражиле начин како да се изборе за своје место. Како физичком снагом по природи ствари не можемо да станемо мушкарцима на црту, ми смо жене почеле да манипулишемо. Почеле смо да лажемо, измишљамо, изврдавамо, оговарамо и да злоупотребљавамо поверење које смо као увек благонаклоне и добронамерне представнице нежнијег пола имале. У тој манипулацији, нисмо се на жалост задржале само на борби са мушкарцима, него смо принцип конкуренције, борбе и надјачавања почеле да примењујемо и међусобно, међу својим сестрама, колегиницама, пријатељицама, ћеркама, мајкама и другим рођакама. Силни векови прођоше, а међу нама женама, женски принципи готово сасвим нестадоше. На том семинару са почетка приче, учитељица је имала намеру да нас врати разумевању и поштовању тих принципа, како бисмо у сопствене животе, али и на планету вратиле баланс и хармонију. Решење наравно не долази преко ноћи, али ситним и упорним корацима, ствари почињу да се мењају. Најважнија промена од које би свака мајка морала да пође јесте понашање према својим синовима. Када од њих престанемо да правимо размажене деспоте и криминалце, дозвољавајући им и чак их охрабрујући да буду груби, непоштени, беспоштедни и безосећајни, онда ћемо за узврат добити право разумевање, подршку и заштиту, а не понашање којим ће нас свако мало за срце ујести. Једнако је важно да променимо понашање према својим партнерима, да их искрено подржимо и разумемо, а не да из неискрених интереса лажемо и манипулишемо. Када свако буде живео своју природу, настаће природни склад.

У суштини, искреност је ту најважнији фактор. Када искрено успемо да сагледамо себе и своје мотиве из женске природе, и децу ћемо моћи у истини да васпитамо, и са партнерима ћемо искрен однос да успоставимо. Када се у истини вратимо својој пририди, онда ћемо се присетити да смо пре свега ћерке, сестре, мајке и пријатељице, а не супарнице, и једне смо другима огромна и веома моћна подршка. Поново ће мушкарци бити прави мушкарци, а ми ћемо жене бити праве жене. И славићемо у љубави сваки дан, а не само дан жена.   

Нина МАртиновић Армбрустер

www.ninamartinovic.com

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести