окоТВоко: Ногатање с лоптом кроз телевизијске меандре

Пре неки дан у Сарајеву је представљена јесења шема телевизије Нова БХ, перјанице телевизија кабловског дистрибутера Телемах, члана Јунајтед медије којој припада и наш кабловски дистрибутер СББ.
Ivana radoicic Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Тада је, поред нових емисија и серија на Новој БХ, најављено и покретање новог телевизијског канала Нова спорт, специјализираног за преносе и праћење најважнијих спортских догађаја.

Како је рекла Џелила Чурт, уредница Нова БХ, Нова спорт ускоро креће с емитовањем и гледаоцима ће нудити разноврстан спортски садржај 24 сата дневно. Љубитељи енглеске Премијер лиге мечеве овог шампионата гледаће на новом спортском каналу. Поред прве лиге Енглеске, преносиће се и мечеви шпанске Ла лиге или популарне Примере, у којој већ годинама владају Барселона и Реал. Најављено је и да ће Нова спорт бити место на коме ће моћи да се погледају утакмице америчке НФЛ лиге, док ће “ногатање с лоптом” заокружити најзанимљивији фидбалски мечеви турске, португалске, холандске и украјинске лиге.

Осим фудбала, нови канал преносиће и кошаркашке утакмице Евролиге и Еврокупа, као и најугледније тениске турнире из Јапана, Кине и САД. Нова спорт ускоро ће бити доступан гледаоцима у Босни и Херцеговини, али и онима Хрватској, Србији и Црној Гори.

И тако је СББ код нас успео да заокружи своју понуду, издвајајући из пакета спортских канала оно најбоље и најузбудљивије и пребацујући те мечеве на канал који ће, по свему судећи, ући у основне претплатне пакете, тако да ће већина корисника моћи да га гледа. Остаје отворено питање хоће ли ти атрактивни мечеви, кад су већ пребачени на нови спортски канал, и даље емитовати на матичном Спорт клубу.

Но, то није једино питање које мучи мало боље упућене у збивања на етарском терену. Љубитељи спорта замислили су се над овим најавама дерби мечева, питајући се да ли ће те утакмице и даље преносити Спорт клуб, или ће се оне занавек преселити на Нова спорт канал. Осим тога, поставља се и питање резолуције, пошто су основни Спорт клуб канали ХД, а још увек није познато да ли ће у високој резолуцији да се емитује и Нова спорт или ће бити СД. Такође, остаје отворено и питање оправданости постојања једанаест канала Спорт клуба, не рачунајући експериментални 4К, ако је резултат спортски миш-маш на каналу који није везан за дуго грађену добру слику пакета Спорт клуб канала.

Они склонији теоријама завере, инсистирају на томе да нам се може десити да цео Спорт клуб пакет пређе из бесплатне у неку ексклузивну “пеј ТВ” зону, нарочито зато што су се недавно отворили и за друга тржишта и нуде се одвојено од СББ-а, а и питање је шта ће на крају бити са заокретом ка мање познатим спортовима, правцем којим је Спорт клуб запловио у последњих неколико месеци, преносећи џудо, атлетику и коњичке спортове.

Шта ће из овог заокрета са Нова каналима да се изроди, остаје да видимо у наредних неколико месеци, мада највише делује да СББ некако меандрира између жеље да направи инстант спортку телевизију с пробраним мечевима и развоја спорт ТВ платформе, у складу са захтевима пробирљивог кладионичарског тржишта. Такође, сад се, као у неком добром двобоју, очекује од конкуренције да прихвати бачену рукавицу и понуди својим претплатницима опцију која ће их привући. Јер, одавно се показало да су спортски догађаји и даље међу најгледанијима и буквално једини разлог зашто већина претплатника заувек не напусти гледање класичне телевизије и сасвим се пребаци на неку интернет платформу.

Нека се припреми МТС.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести