ОкоТВоко: За седам дана седам килограма

Коначно и Ваш колумниста да буде поново мамац за насловне стране. Седам килограма за седам дана је историјски резултат у мом скидању килограма.
Filipovic
Фото: Приватна архива

У ранијим успешним фазама тај резултат је био пет килограма месечно. Шта је узрок тога што сам имао толике килограме? Некретање за време ванредног стања и стално гледање разних телевизијских програма који су често више стварали панику него објективно информисали. А то сам морао да радим да бих био у току и да би вас забављао док читате ову колумну. Онда стрес и подсвест како ћемо се снабдевати у временима карантина и полицијског часа и како ћемо помоћи старијим укућанима који су морали остати код куће. Ово је било горе од бомбардовања, јер за време бомбардовања смо се могли дружити по подрумима. На крају је дошло лето које је опет прошло депресивно јер се није могло путовати на море без цимања. А море је највећи и најбољи извор Д витамина који опет штити од опаке, досадне, катаклизмичне короне. Али универзум је учинио да се нађем на антидетокс програму који је организован у хотелу Фонтана у Врњачкој Бањи. На једном месту сам срео многе познате личности: Тању Бањанин и њену ћерку Сташу, Снежану Дакић, Душицу Јаковљевић, Драгана Маринковића Мацу, Љубицу Вранеш и Драгољуба Бајића духовитог и харизматичног оперског певача из Београда. Сви смо се окупили око идеје да детоксирамо организам и да поправимо имунитет и здравље.

Све је имало успеха јер је програм водила Нађа Радоњић, наша колегиница, некадашња водитељка емисије „Фокус” са Делта телевизије. Потом дама која је пропутовала пола света и стекла многа практичних знања.

У том детоксу акценат је стављен на правилну исхрану, која ће на природан начин подстаћи чишћење организма, уз прописану физичку активност, програмирану суплементацију, јогу и медитацију. Све прописано је било спроведено уз константан надзор стручног тима у чијем саставу је била и лекарка Сања Бјелан. Дијета за детоксикацију је била без глутена, меса, без вештачких заслађивача. Без адитива, без конзерванса, смањен и ограничен унос млечних производа. Детосикација чврстом органском храном, која укључује оброке од свежег поврћа, воћа, коштуњавих плодова, семенки, као и рибе, морских плодова, млечних производа у минималној односно оптималној количини. Индивидулани приступ који поштује личне преференце сваког појединца. Све је то примењено особама којима је увек „кратак дан”. Људима који су изложени стресу, а то су људи из медија. Потом особама са вишком телесне масе и онима који имају метаболички синдром.

Шетајући сваког дана по десет километара по Гочу и Врњачкој Бањи и гласно певајући етно песме са оперским уметницима, схватио сам како живот може бити леп. На јоги и медитацији сам очистио своје мисли од лоших вести и злих људи. Акваробик је био најзанимљивији спорт који сам открио. А јога, сауна, спа и физиотерапеут су ми коначно опустили све мишиће. Пре тога сам имао стална кочења мишића. Од колумне до колумне - седам килограма и 300 грама. Не, ја нисам смршао. То су све отрови који су изашли из мене.

Нисам претеривао с гледањем телевизије нити коришћењем мобилног телефона као извора стреса. Решио сам се и те зависности. Све вести могу сазнати и за три минута, а не да себе контаминирам константно. Јер читати оно што ради наше естрада и гледати ко су нам главна лица на порталима - то изазива метаболички синдром и води у менталне поремећаје, депресију, напетост и агресивност. Потом није потребно ићи у иностранство и малтретирати се ПЦР тестовима. Сада, захваљујући путу „Милош Велики”, можете стићи за два и по сата у Врњачку Бању. Раније, кад сам био дете, требало нам је пет сати ибарском магистралом. Нису добри велнес центри само у Мађарској и Хрватској, имамо их у нашој Србији. Ето идеје за Сат патролу, за ТВ ординацију РТС-а, за Катарину Бајец са Нове ТВ. На кабловским телевизијама је десетак емисија на ту тему.

Увек тврдим да вишак килограма није само храна него да је то и психа јер храном блажимо душевне боли. Смем јавности да признам да сам био мршав и на насловници Дневника пре пет година и да сам после имао јо-јо ефекат. Да ми је ово била тешка година јер ми све око короне на прија. Ни начин живота, ни начин снабдевања. Али шта да радимо пред нама је светска катаклизма и треба је преживети. Отуда је важан тим стручњак јер не можете све сами, а потребна је и помоћ правих медија. Сматрам да је правилно смршати једна од најтежих ствари на свету. Мени је од психичких последица короне готово па стао метаболизам.  Али пронашао сам добар програм, играо пантомиму, шетао, певао, ђускао и нови сам човек. Све је у глави, од избора хране до избора ТВ програма.

Nenad Adamov
31.10.2020 • 22:23
Rekord zadivljujuci, kad se udruže mentalni i telesni detoks.
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести