Суша у Зимбабвеу убија слонове и друге дивље животиње

ХАРАРЕ: Изнурен од глади и жеђи, слон се борио да дође до воде у афричком резервату за дивље животиње Мана базени, међутим, заглавио се у блату и иако га је особље парка ослободило он је угинуо.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)

Само неколико метара даље лежао је угинули биво који је, такође, извучен из блата, али су га напали гладни лавови, преноси АП слике из Зимбабвеа који је погођен невероватном сушом.

Слонови, зебре, нилски коњи, импале, биволи и многе друге дивље животиње суочене су са недостатком хране и воде у Националном парку Мана базени у Зимбабвеу, а назив парка долази од четири базена воде које обично пуни река Замбези сваке кишне сезоне и где традиционално дивље животиње пију воду.

Подаци Националних паркова и Управе за заштиту живота у дивљини у Зимбабвеу показују да је у последња два месеца најмање 105 слонова угинуло у резерватима за дивље животиње, од којих већина у Мана базенима и у другом још већем националном парку Хванге.

Много очајних животиња лута излазећи из паркова да у околини потражи храну и воду.

Мана базени, светска баштина Унеска, у ово доба године уобичајено су изложени великим врућинама и суши, али је ове сезоне ситуација далеко гора јер су прошлогодишње кише биле недовољне.

Чак је ток реке Замбези смањен.

Суша у јужној Африци, међутим, погађа и људе, па се процењује да би глађу могло да буде погођено чак 11 милиона људи у девет земаља региона, о чему говоре и подаци Светског програма за храну, који, иначе, планира велику дистрибуцију хране.

У земљама јужне Африке нормалне количине падавина забележене су током само једне од последњих пет сезона, навео је Светски програм за храну.

Сезонске кише очекују се ускоро, али званичници паркова и љубитељи дивљих животиња плаше се да ће превелик број животиња угинути пре тога, па доносе храну како би помогли најугроженијим, а изузетно тешки услови убедили су власти у парку да напусте своју уобичајену политику неинтервенисања.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести