Швајцарски научници открили начин за борбу против амброзије

ДЕЛЕМОНТ: Научници у Швајцарској сматрају да би се ширење амброзије, биљке изузетно штетне по људско здравље, могло контролисати уз помоћ једног инсекта.
e
Фото: Pixabay.com

Алергије изазване амброзијом погађају око 13,5 милиона људи у Европи, што прави око 7,4 милијарде евра здравствених трошкова и економских губитака годишње, показало је швајцарско научно истраживање, које преноси Би Би Си.

Научници поручују да би се ширење биљке могло контролисати уз помоћ инсекта чији је латински назив Ophraella communa, а који иначе не живи у Европи.

Овај тврдокрилац случајно је стигао у Европу 2013. године из Северне Америке, одакле потиче и биљка амброзија, која се проширила у 30 земаља од Пиринејског полуострва до Балкана и Скандинавије.

Полен амброзије изазива низ симптома од кијања до сузења очију и отежава стања попут астме и екцема.

Инсект напада лишће амброзије и истраживања у Италији показала су да се његовим деловањем концентрација полена амброзије смањује за 82 посто.

Урс Шафнер из научног центра CABI  у швајцарском граду Делемонту проучавао је са својим тимом економске користи обуздавања амброзије уз помоћ северноамеричког инсекта.

Њихово истраживање показало је да је утицај амброзије на људско здравље и економију јако потцењен и да би биолошка контрола уз помоћ овог тврдокрилца могла да га ублажи у оним деловима Европе где је клима погодна за његов живот.

Израчунали су и да би увођење инсекта у борбу против амброзије могло смањити број људи погођених алергијом с 13,5 милиона на 11,2 милиона што би значило смањење трошкова од милијарду евра годишње.

Инсекту иначе одговара топлија клима југа Европе.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести