Тајланд легализовао узгој марихуане, влада поклања саднице

БАНГКОК: Узгајање и поседовање марихуане на Тајланду данас је декриминализовано, а министар здравља те земље најавио је да ће од сутра поделити милион садница ове биљке, преноси АП.
marihuana
Фото: MUP

Тајланд је прва земља која је донела овакву одлуку у југоисточној Азији, региону познатом по строгим законима о дрогама, али употреба марихуане у рекреативне сврхе и даље није дозвољена.

Тајландска влада саопштила је да промовише канабис само за медицинску употребу, упозоравајући оне жељне забаве, да се пушење у јавности и даље може сматрати прекршајем, уз потенцијалну казну од три месеца затвора и 25.000 тајландских бата (780 долара).

Влада се нада да ће локална трговина канабисом допринети развоју пољопривреде и туризма, а да би становнике подстакла на гајење ове биљке, одлучила је да поклони чак милион садница.

"То је прилика да људи и држава остварују приход од марихуане и конопље. Ако имамо праву свест, канабис је као злато, нешто вредно и треба га промовисати", рекао је Анутин Чарнивакул, потпредседник владе и министар здравства.

Клинике широм земље могу слободније да нуде канабис као третман, а влада је саопштила да план легализације такође има за циљ ослобађање око 4.000 затвореника осуђених за казнена дела повезана с канабисом.

Статус марихуане и даље није у потпуности правно дефинисан, јер иако се више не третира као опасна дрога, тајландски законодавци тек треба да донесу закон којим би регулисали трговину марихуане, наводи АП.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести