Ана Марија и Саша Хорват: Путовање без лепих успомена је најскупље (видео)

На додели награда „Wannabe Digital Awards” која је прошле године одржана у Београду титула „Travel YouTuber за 2018.“ припала је младом брачном пару Ана Марији и Саши Хорвату, ауторима блога „Штикла, кафа, кравата“ који је настао 2012. године.
Ana Marija i Sasa Horvat/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива/Ана Марија и Саша Хорват

Овај пар привикао је пажњу интернет корисника својим спонтаним текстовима и фотографијама са различитих путовања како са нама блиских дестинација тако и са оних егзотичних, далеких које су им, како и сами кажу, узеле душу. Њихов блог добио је прошле године и додатак у виду Јутјуб канала „Ана Марија & Саша“, за који су и награђени, а на ком сви заљубљеници у туризам могу да сазнају различите појединости о путовањима и дестинацијама у које су се и сами заљубили. На њиховом блогу и Јутјуб каналу можемо да добијемо доста савета и трикова о одласку на „топ дестинације“, прочитамо рецензије смештаја, чујемо све о ценама и угоститељској понуди различитих градова и земаља које посете и још много тога.

За њих су путовања стил живота и њихова страст, коју несебично деле са својим пратиоцима. Делић свог искуства са путовања желели су да поделе и са читаоцима „Дневниковог“ ТВ магазина, а на почетку интервјуа открили су нам како се родила идеја о блогу и шта се то крије иза занимљивог назива „Штикла, кафа, кравата”.

Фото: Ana Marija i Sasa Horvat/Privatna arhiva

Ана Марија: Блог је покренут да бисмо ту бележили наше успомене. Он нам је у почетку служио као дневник, у који смо писали где смо били. Прво је то била Турска, затим Тасос и кроз блог смо писали наше утиске, како смо се провели, шта смо тамо радили и слично.

Саша: Што се тиче имена апсолутно нема никакве повезаности директно са нама, осим што обоје пијемо кафу. Штикле су ту као женски симбол, а кравата као мушки. Када бисмо могли можда бисмо то и променили, али нас сви сада тако препознају, мада сада већ знају и за Сашу и Ана Марију.  

Са ког путовања сте понели најлепше успомене, а са ког мање лепе и због чега?

Ана Марија: Свако нам је било на неки начин лепо. Мислим да смо у сваком успели да нађемо нешто што нас је одушевило и због чега бисмо могли да се вратимо на ту дестинацију. Мислим да не постоји ниједно место на свету за које бисмо рекли да нема шансе да се вратимо.

Саша: Да сте нас питали пре месец дана где се никада не бисмо вратили рекао бих на Шри Ланка, зато што на мене није оставила најбољи утисак, а сада је ситуација много другачија. Одлучили смо да дамо другу шансу овом острву и била је то добра одлука. Шри Ланка је успела да поправи причу и ми једва чекамо да донесемо причу одавде. Дефинитивно  после овог путовања не постоји место на које се никада не бисмо вратили.

Агенције све чешће нуде путовања на егзотичне дестинације. Може ли се, по вашем искуству, путовати на друге континенте за јефтине паре?

Саша: Слажемо се у томе да је најскупље оно путовање са ког се вратите без икаквих лепих успомена или не дај боже са неким ружним.  Најбитније је са путовања вратити се са добрим расположењем. Увек смо за ту солуцију да платимо можда мало више путовање да нам буде мало удобније, комфорније, да смештај буде мало бољи, дестинација и плажа лепша да бисмо се вратили са бољим утисцима.

Ана Марија: Било где да одете можете да нађете јефтин смештај који може да кошта и два, три евра на далеким дестинацијама, али питање је да ли ви то можете да поднесете. Све зависи од тога какви сте и шта очекујете од путовања, одмора и истраживања. Мислим да постоји начин да се на сваку дестинацију оде врло јефтино, али је питање да ли особа жели такав вид одмора, авантуре и путовања.

Саша: Далеке дестинације су сада доступније него икада. Некада се само маштало о одласку на други континент, али сада је то врло једноставно и лепо повезано и отвара могућност свима да оду негде даље.

С обзиром на то да због посла снимате своја путовања и фотографишете све оно што на њима доживљавате колико успевате да се опустите и истински уживате на њима?

Ана Марија: То је јако тешко питање. Зависи од тога колико нам дестинација легне и да ли нам се нешто допадне или не. Наравно, и Саша и ја имамо одређене стандарде које мора свако путовање да нам испуни и у односу на то се трудимо да се препустимо и доживимо ту дестинацију максимално. Некада нам не прија све, али је то саставни део овог посла. Када одете на летовање не знате како ћете се тамо провести поготово ако идете први пут, а поготово кад често идете на нека нова места.

Саша: Ми у овом послу стварно уживамо, па и када радимо нама је лепо, апсолутно нам никада није мучење. Много је лакше у том случају радити. Ако нам нека дестинација није по вољи онда ми утичемо кроз посао да нам буде лепше. Због честих путовања јако је битно сваку дестинацију доживети и препустити се њој, тражити, извући максимум.


Дестинације за Дан заљубљених

Која дестинација је најромантичнија за путовање у двоје на Дан заљубљених?

Ана Марија: Рекла бих да је то Италија. Роад трип кроз Италију, можда Тоскана, словеначке терме, мађарске бање. То је нама јако блиско. Иначе нисам љубитељ неких дестинација као што су Париз, Рим, јер су оне јако ужурбане. Гужва је нон стоп и у њима не можете да се опустите и да вам буде лепо као што може у словеначким термама рецимо.

Саша: Ја бих рекао да је Колмар одлична дестинација за то. Велики сам љубитељ далеких дестинација тако да ако имате прилику да одете негде даље за Дан заљубљених немојте пуно размишљати.  


Шта је по вашем мишљењу најбоље да поклонимо вољеној особи за Дан заљубљених?

Саша: Ваучер

Ана Марија: Путовање, спа викенд, масажу…

Саша: И чоколаду (смех).

Ана Марија: Да, без чоколаде ништа (смех).

Саша: Код нас нема клишеа попут цвећа, ми углавном поклањамо једно другом путовање и обавезно уз то иде чоколада.

Ана Марија: Или добра вечера на неком добром месту са лепим погледом.

Будући да сте дуго заједно, можете ли нам открити како један млади брачни пар одолева искушењима и проблемима савременог друштва?

Саша: Људи који путују другачије размишљају и на тај начин ми одолевамо тим неким проблемима и немамо их.

Ана Марија: Констатовали смо да не бисмо имали ниједан проблем да немамо Инстаграм. Одеш и уживаш у дестинацији, а нама је проблем да искадрирамо фотку за Инстаграм.

Саша: Генерално немамо никаквих проблема. Када да их имамо, константно смо на путу, живимо и радимо заједно.

Ана Марија: И правимо компромисе па немамо зашто да се расправљамо, попут других парова, који су константно на истом месту и буде им можда досадно. Мислим да је путовање идеално кад паднете, тад  кренете и нађете се у неком скроз другом окружењу и онда заборавите на све те глупости. Већина ствари око којих се људи данас свађају јесу глупости.

Саша: Дефинитивно љубав није довољна, треба ту много тога уложити. Треба стрпљења, толеранције. Иде нам…

Ана Марија: Тринаест година нам иде, ваљда ће нам ићи и даље.

Саша: Мислим да су ту путовања доста учинила своје. Расли смо заједно, а путовања су нас формирала као личности.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести