Егзотичан одмор на Црвеном мору

Када се запитате где бисте могли провести одмор, а при том је жељена дестинација море – вероватно у овом приоду размишљате да ли ће вас време послужити и да ли је море довољно топло за купање.
Марина Јабланов-Стојановић/Топло море и увек ведро време
Фото: Марина Јабланов-Стојановић/Топло море и увек ведро време

Један од сигурних избора што се тиче временских прилика је свакако Египат и његово чувено летовалиште Хургада.

– Хургада је ново туристичко место које је почело да се развија осамдесетих година. По мом мишљењу ово је најлепше море на свету! Можда друга мора имају лепше плаже, али овакве корале и рибице можете видети само у Црвеном мору. Препоручујем свима који овде дођу да неизоставно оду до острва Гифтон, на Рајску плажу и да посете пустињу – рекла нам је Наташа Трифуновић, туристички водич и представник наших туристичких агенција у Хургади.

Осим добрих временских прилика оно што привлачи наше туристе у овај део света су повољни пакет-аранжмани. Наиме, до Хургаде се стиже авионом за три сата и уколико је лет у раним јутарњим сатима путник је већ око подне смештен у хотел. Већина гостију уплаћује алл-инцлусиве аранжмане који подразумевају сва три оброка по принципу шведског стола, потом могућност да се нешто прегризе и у близини плаже (пице, помфрит, хотдог), кафу, сокове, коктеле, сладолед, пиво, вино, две а ла карт вечере у хотелским ресторанима, пешкире за плажу, лежаљке, сунцобране, вечерњи програм, музику у башти, базене, мањи аква парк, по два литра флаширане воде сваки дан у соби по особи, односно све оно што вам је потребно, а да при том не извадите ни пару из џепа док сте тамо. Посебно се плаћају цеђени сокови и воће на плажи и страна алкохолна пића. Понесите и нешто новца за излете, сувенире и наравно, бакшиш.

Фото: Марина Јабланов-Стојановић/Дах егзотике: јахање камила

ПЦР тестови

За сада, да бисте могли да уђете у Египат морате имати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, то се односи на све туристе, на оне који су прележали корону, као и на вакцинисане. Вакцинисани и они који имају потврду о прележаној корони када се враћају у Србију само на аеродрому показују доказе о вакцинацији или прележаној болести, док остали по повратку морају да имају ПЦР тест или да буду 10 дана у карантину.

– Важно је истаћи да је у Хургади могуће урадити ПЦР тест пре поласка у Србију и он кошта 30 долара, али ако идете преко агенције која ће вам организовати одлазак на тестирање и чији представници ће вам донети резултат тестирања (не шаље се мејлом) онда се мора платити нешто више (до 40 евра) – све зависи где се налази хотел: да ли је он у самој Хургади или се налази у неком од залива (Сал Хашиш, Макади или Сома беј). Постоји и комфорнија могућност да се све обави у хотелу, али то више и кошта (50 до 60 евра) – објаснио нам је Мохамед Бакр, туристички водич и представник наших туристичких агенција у Хургади.

Ово је тренутно стање, али су у току преговори министарстава за туризам Србије и Египта и можда ће се на том пољу нешто и мењати.

Море и плаже

Црвено море је топло и већ у мају вода је између 24 и 26 степени што је сасвим пријатна температура за пливање и боравак у води. Плаже су пешчане са постепеним уласком у море и ограђене бовама до сигурне зоне. У мору се могу видети живописне тропске рибице, корали и на неким плажама велике морске корњаче што је посебна атракција.

На плажама у Египту девојкама и женама није дозвољено купање и сунчање без горњег дела купаћег костима. Све хотелске плаже и базени имају спасиоце, а оно што би туристи који долазе овамо требало да знају да у Египту нема ноћног купања -  не само у мору него ни у хотелским базенима.

– Према одлуци Владе Египта у води може да се борави до заласка сунца. То правило важи у свим градовима и хотелима у Египту – открио нам је Мохамед Бакр.

Сунце у ово доба године залази око шест поподне, а у седам је већ сасвим мрак. Ноћи су топле. Зато, уколико желите дужи боравак на сунцу, устаните раније – већ око шест ујутро се можете и купати и сунчати, јер је спољна температура прешла 25 степени Целзијуса. Иако дневне температуре прелазе преко 35 степени, ипак се не осећа врућина, јер је мала влага, а и стално пирућка ветар преко дана тако да је под сунцобранима пријатно.

Излети

Представници туристичких агенција ће вам понудити једнодневне излете у Каиро или Луксор, али ипак размислите, јер дневне температуре прелазе преко 35 степени и можда летњи период за обилазак ових знаменитости ипак није најбоље време. Осим тога, може се отићи и пустињу и ти излети обично подразумевају вожњу џиповима по динама, вожњу квадовима, јахање камила и обилазак  и боравак у бедуинском селу где ћете имати прилику да осетите дах егзотике ове нама далеке земље…

Излети за које се најчешће туристи одлучују су они који подразумевају упознавање са морским светом. Наиме, надомак Хургаде налази се острво Гифтон, које је проглашено за национални парк и поред којег се налази петнаестак најлепших места где се може видети сва красота и богатство морског света тропских мора. Многим туристима је прави доживљај да уживо доживе сву ту раскош морске баште.

– Постоје различите туре: од бродова са стакленим дном кроз који се могу разгледати корали и морски свет, преко сноркелинга (гњурања с маскама и дисаљком) до роњења с боцама - па шта ко воли – открила нам је Наташа Трифуновић.

Фото: Марина Јабланов-Стојановић/Тропске рибице и корални гребени могу да се виде и на хотелским плажама

Ценкање и бакшиш

Цене у продавницама, осим ако то није видно истакнуто, нису фиксне, па је ценкање нормално и препоручљиво. У Египту се према туристима односе са посебном пажњом, а уколико купујете у неком дућану или базару вешти продавци ће вам се увек обратити с неком речју на српском и потрудити се да вам продају и оно што нисте намеравали да купите.

Са истом пажњом ће вас обасипати у хотелу или у ресторанима желећи да се покажу као добри домаћини, да вам боравак буде пријатан, да би се поново вратили. Бакшиш у Египту није обавезан, али је веома пожељан. Наши туристи дошавши у ову егзотичну земљу помало се изненаде када схвате да од њих сви очекују бакшиш - од возача до собара. Бакшиш се схвата као знак захвалности за било коју услугу без обзира да ли је у питању келнер, рецепционер, собар, туристички водич или бич-бој који ће вам на плажи наместити пешкир на лежаљци. Наградите тај труд, јер та наша (мала) пажња њима значи много.

Текст и фото: Марина Јабланов-Стојановић

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести