Грчка следеће недеље отвара музеје, сутра плаже

АТИНА: Музеји у Грчкој биће од следеће недеље поново отворени за посетиоце, што је дан пре званичног почетка туристичке сезоне 15. маја, саопштиле су власти.
akropolj
Фото: pixabay.com

Места попут Акропољског музеја затворена су од средине новембра, када је уведена друга блокада ради сузбијања ширења корона вируса.

Очигледно је да епидемиолошка слика земље показује стално побољшање, рекао је заменик министра цивилне заштите Никос Хардалиас, преноси Ројтерс.

Додао је да су власти забележиле смањење епидемиолошког оптерећења, јер број инфекција опада, а број вакцинација расте и тако је у 61 региону, укључујући Атину и Солун.

Премијер Киријакос Мицотакис рекао је ове недеље да је комбинација широко распрострањеног тестирања, имунизације и чињенице да ће се многе активности одвијати на отвореном властима пружила уверење да ће туристи моћи безбедно да посете Грчку.

Туризам чини око петине грчке економије и тржишта рада, а након најгоре године за тај сектор, земља не може приуштити још једно изгубљено лето.

Влада је почела да ублажава ограничења крајем прошлог месеца након извесног смањења броја случајева ковид-19.

Барови и ресторани поново су отворени раније ове недеље, док ће уређене плаже бити отворене сутра.

Биоскопи на отвореном почињу са радом 21. маја, а представе на отвореном крећу 28. маја. Основне школе отварају се 10. маја, а обданишта 17. маја.

Земља од 11 милиона житеља пријавила је укупно 358.116 инфекција и 10.910 смртних случајева. Данас је пријавила 2.691 нови случај заразе и 63 смртна случаја.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести