Кањон Рикавац - идеалан за почетнике жељне авантуре 

БАР: Тиркизно-зелена вода, водопади, вертикалне литице и различите форме камених фигура које је вода обликовала вековима само су део узбудљиве авантуре коју љубитељи природе и адреналина могу доживети у кањону реке Бунар, односно Рикавац у Црној Гори који спада у лакше кањоне за пролазак због чега је идеалан за оне који се први пут сусрећу с кањонингом.
kanjon rikavac
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

Смештен у близини Старог Бара и дуг око 1,2 километара лако је приступачан, а савладавање водених и стеновитих препрека у овом кањону траје око два сата и, осим ходања кроз воду и пливања, подразумева скакање са стена и спуштање низ уже.

Иако представља забавно искуство, безбедан пролазак кроз кањоне подразумева асистенцију професионалних водича и специјалну опрему коју, објашњава водич Жељко Пејовић, чине појас сличан оном који носе алпинисти, справа за спуштање низ уже, кацига, карабинер и неопренско одело чија дебљина зависи од температуре воде.

Кањон Рикавац, са температуром воде око 20 степени, је међу најтоплијим у Црној Гори, каже Пејовић и додаје да време проласка кроз кањон зависи од тога колико је људи у групи, те да је идеално да их у једној групи буде десетак, а у дужим кањонима пет до седам.

У савладавање кањона Рикавац са четири вертикале, од којих је највећа 12 метара, и два скока висине два до три метра највише се, каже Пејовић, упуштају Французи и Аустријанци, а последњих година и људи са наших простора.

Наводи да у Црној Гори овај вид адреналинског туризма постаје све популарнији, а онима који се још нису усудили да се упусте у такву авантуру саветује да се не плаше за безбедност.

Треба обратити пажњу између вертикала јер се људи обично на тим местима оклизну, указао је Пејовић.

Појаснио је да сезона проласка кроз приморске кањоне почиње већ у мају и може трајати до децембра, док у кањонима на северу, због снега и кише, сезона траје краће, углавном од јуна до октобра.

Да је адреналински туризам у Црној Гори у порасту, истиче директор туристичке организације Бар Емил Кукаљ, потврђује све већи број људи који желе да одморе проведу активно.

Предност Бара је, каже, у томе што гости тог туристичког места близу мора имају могућност да се опробају у различитим видовима адреналинског туризма.

На само 20 минута од обале мора можете да упражњавате ту врсту одмора и заиста последњих година видимо да је све више наших гостију заинтересовано да осим пасивног, упражњава разне врсте активног одмора, било да је реч о пешачењу, бициклизму или адреналинском туризму као што је кањонинг, истакао је Кукаљ.

Адреналински туризам је још увек у повоју, али имајући у виду све веће интересовање тај вид туризма ће се у будућности сигурно више упражњавати, уверен је Кукаљ.

Црна Гора је богата кањонима како у приморском тако и у планинском делу земље, а у општини Бар их, осим кањона Рикавац, има још четири - Међуреч, Никезића поток, Перин поток и Врућа ријека.

Према речима сарадника за развој активног туризма Данила Ђурановића, најатрактивнији су Међуреч и Невидио који су веома захтевни за пролазак и имају све елементе које имају најбољи европски кањони.
Кањон Невидио припада шавничкој општини, као део кањона Комарнице и један је од последњих освојених кањона у Европи.

Представља прави драгуљ природе и изузетно је атрактиван туристима, рекао је Ђурановић и поменуо и кањон Шкудре у Котору, Грље на Проклетијама и Крапина изнад Будве.

Како је додао, дружење и уживање у лепотама природе незабораван су доживљај који, оне који се упусте у авантуру проласка кроз кањон, не оставља равнодушним.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести