Надимци светских градова: Где је Мали Беч, а коју престоницу зову Трећи Рим

Као и људи и велики градови се рађају, развијају, мењају… И као што током живота сви ми добијамо надимак који нас најбоље или најшаљивије описује тако су и велики светски градови добили своје надимке по којима их цео свет препознаје.
e
Фото: pixabay.com

Природне одлике и положај, неки историјски тренутак или личност који су обележили град, архитектонске специфичности и још много тога послужило је као инспирација у смишљању ових надимака, пише ЦДМ.

Ево најзанимљивијих:

Загреб многи у Европи због своје архитектуре знају као Мали Беч. Сплит је због велелепне палате из римског доба остао Диоклецијанов град, а Дубровник је са правом Бисер Јадрана. Вишеград је Андрићев град због чувеног дела награђеног Нобеловом наградом, док је Нови Сад је пак српска Атина.

Као један од најлепших градова Европе Будимпешта је Бисер Дунава а по својој лепоти Букурешт је понео ласкави надимак Мали Париз. А сам Париз је познат као Град светлости због водеће улоге током просветитељског периода у Европи, или Град љубави јер је многим паровима света жеља за романтично путовање управо француска престоница.

Фото: pixabay.com

Од већих европских градова Беч је познат као Царски град док је Праг Град стотину торњева. Венеција је Невеста мора, а градови северне Европе Бриж, Амстердам и Санк Петерсбург деле надимак Венеција севера због чињенице да стотине мостова пресеца њихове канале по угледу на „праву“ Венецију.

Рим је Вечни град зато што је увек био престоница док је Гауди толико обликовао Барселону да је она данас позната као Гаудијев град али и као Град грофова. Јасно је зашто је Јерусалим Свети град, Милано Светска престоница моде, Бордо Град вина, а Гренобл Престоница Алпа. Москва је између осталих надимака позната и као Трећи Рим.

Фото: pixabay.com

Ништа мање занимљиви нису ни ваневропски градови, закључује ЦДМ.

Њујорк сви знамо по надимку Велика јабука док је коцкарска престоница света Лас Вегас Град греха. Чикаго је Ветровити град, а Филаделфија Град братске љубави. Мајами је између осталог и Мала Куба, а Питсбург Гвоздени град.

Фото: pixabay.com

Канадски Монтреал носи интересантно друго име Велики дим док је аристократски Торонто Краљичин град.

Аустралија има једну од најлепших светских лука Сиднеј па и не чуди да га свет зна као Лучки град. Мелбурн је пак Европа Аустралије. Најјужнији светски град Ушуаја (Огњена Земља) са правом је познат као Крај света. Највећи градови Јужне Америке су Бразилска локомотива (Сао Паоло) и Амерички Париз (Буенос Ајрес). Рио де Жанеиро зову и Величанствен град.

Индијски Муимбај носи романтично име Град снова, Сингапур је Град лавова, Хонг Конг прави Бисер оријента, а увек строги Пекинг је Забрањени град. Шангај неки зову и Њујорк истока.

И у Африци имамо Париз и то онај на Нилу. У питању је наравно надимак Каира. Адис Абеба носи снажан надимак Град Људи, а необичан надимак Град окер боје понео је Маракеш.

Фото: pixabay.com

 

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести