Отворен хотел "Рајска бања" у Бањској

БАЊСКА: У оквиру комплекса Рајске бање у Бањској данас је отворен хотел "Рајска бања", а врпцу су пресекли директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и председник општине Звечан Иван Тодосијевић.
rajska banja
Фото: Tanjug (video)

Отварању хотела присуствовали су и градоначелници српских општина на Косову и Метохији, представници Српске листе, свештеници из манастира Бањска, представници Банка Поштанска штедионица, многобројни грађани...

Како је испричао председник општине Звечан Иван Тодосијевић, Рајска бања је други велики инфраструктурни објекат у тој општини чију је изградњу финансирала Влада Србије преко Канцеларије за КиМ.

Најважнији циљ изградње бање у Бањској, како је навео Тодосијевић, је одрживи опстанак младих људи на тим просторима.
Циљ је да задржимо младе људе, да задржимо људе са породицама ту и да школа у Бањској и даље ради, казао је.

Новоизграђени комплекс, поред данас отвореног хотела, садржи просторије у којима ће се пружати медицинске услуге, отворене и затворене базене за купање са термалном водом која ће и зими и лети имати око 36 степени, а коју ће и гости хотела моћи да користе у апартманима, спа и визиторски центар.

Тренутни смештајни капацитети у бањи су 14 апартмана, од којих су два посебно опремљена за особе са инвалидитетом, а план је да се изгради и стационарни део са којим ће се у потпуности заокружити бањско-лечилишни туризам у Бањској.

Бања у Бањској некада је била познато лечилиште због добре термалне воде, која помаже при лечењу реуматских и кожних болести и стерилитета код жена.

У Бањској је некада на годишњем нивоу било од 7.000 до 8.000 туриста, имала је своју тржницу, своју пијацу и ми настојимо да све те садржаје вратимо у Бањску, казао је Тодосијевић.

Фото: Tanjug (video)

У близини бање се налази и манастир Бањска из 14. века, задужбина краља Милутина, а како је навео Тодосијевић, један од циљева је и да туристи који из целог света долазе да посете ту светињу Српске православне цркве, задрже се у бањи, односно да се споји верски и бањски туризам.

Једна од специфичности лечилишно-рекреативног комплекса у бањи, како је за Танјуг рекао директор бање у изградњи Александар Златковић, је топлотна пумпа у коју долазе термалне воде, која је специјално дизајнирана за ту бању.

Како је навео Златковић, топлотним системом ће се температура воде, која је изворно 55 степени, регулисати према потреби, а пребацивањем топлотног капацитета добиће се и велики степен искоришћености енергије.

Један од извођача радова у Рајској бањи Радош Петровић казао је за Тањуг да је Влада Србије одлучила да се та бања реновира и "направи прави рај", с обзиром да је то место богато термалним водама и познато је још од давнина.

У изградњу целог комплекса, како је навео, Влада Србије је уложила до сада око 300 милиона динара, а идеја коју ће покушати да реализују је и да се направи брдско-планински туризам, повезивањем и са брдима која се протежу ка Новом Пазару.

С обзиром да је један од три највећа пројекта на северу КиМ, уз насеље Сунчана долина и Водовод, Рајска бања ће много значити становништву тог дела јужне покрајине, испричао је Петровић додајући да ће повећати запосленост.

Пре свега, млади људи са овог подручја добиће свој посао и моћи ће од тога да живе, оснују своје породице и наставе живот овде, казао је Петровић.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести