Плажа на којој чашу опушака можете заменити за чашу пива или сока

Нанесе ли вас пут овог лета у Естепону, приморско место на југу Шпаније, донесите чашу пуну опушака на било који штанд на плажи и заузврат ћете добити чашу пуну пива или неког освежавајућег напитка.
plaza
Фото: pixabay.com

Овом иницијативом место удаљено 90 километара од града Малаге настоји да одржи своје пешчане плаже чисте. Кампања „Обале без опушака“ (Las orillas sin colillas) наишла је на одушевљење локалног становништва и туриста.

“Молим вас пиво”, говори страни туриста док на оближњем шанку предаје пластичну чашу до врха напуњену опушцима.

“Наравно господине”, одговара му млади конобар док точи текућину у пластичну чашу једнаке запремнине. На том штанду-кафићу налепљен је промотивни плакат ове кампање. Туриста подиже палац у ваздух, а затим се враћа на своје место на плажи.

Плажа је савршено место за читање, бављење спортом, сунчање и купање. Но, за многе она представља и место за опуштање на којем додатно уживају пушећи цигарете. Проблем је то што сваког лета песак и море прогутају хиљаде опушака којима је потребно преко десет година да се разграде.

“Имају токсичне остатке па ако их прогутају рибе, на крају ћемо их појести ми конзумирајући рибу. То је затворени круг који сигурно нема срећан крај“, објашњава Оскар Руљи, председник Удружења штандова на плажама око Малаге.

Како би се прекинуо тај круг потребно је освестити људе који тамо љетују, те их подстаћи на чување околиша.

“Јако ми се свиђа ова идеја. Фантастична је. Имаћемо чистију плажу”, каже једна мајка држећи за руку малу девојчицу док заједно посматрају туристе како опушке одлажу у пластичне чаше.

(Fokus.ba)

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести