ПУТОПИС новинарке ИВАНЕ ЂОРЂЕВИЋ из Шарм ел Шеика: Египат, земља богова и колевка цивилизације

Колико год пута да сам ишла у Египат до сада - од Каира преко Хургаде до Шарм ел Шеика, увек може још. Поготово када причамо о Шарму, јер је овде лето целе године.
Ivana Djordjevic
Фото: Privatna arhiva

Могу да кажем да је лето овде најтоплије у региону поготово јул и август. Шарм се налази на крају Синајског полуострва запљускује га Црвено море, а име Шарм ел Шеик у преводу значи – шеиков врт. До Шарма се стиже чартер летом за три и по сата из Србије. Аранжмани су на по 10 дана или 11 ноћи. Можда најлепших 11 ноћи које ћете себи приуштити у току године, јер све су друго дестинације, Шарм ел Шеик је искуство.

Водитељка и блогерка Ивана Ђорђевић недавно се вратила из чаролије зване Шарм ел Шеик, а сада за „Дневник” сумира своје утиске са Црвеног мора
Фото: Privatna arhiva

Овде ће вам све заправо бити тихи луксуз јер услуга all inclusive се постара да вам једина брига буде да ли ћете ручати на плажи или у хотелском ресторану, када се служи сладолед и да ли сте довољно у хладовини да не изгорите. Шарм ел Шеик има понуду за најразличитије типове гостију – да ли су у питању породични хотели или adults only (само за старије од 16 година). Анимација у хотелима у Шарм ел Шеику креће од раног јутра са отварањем бара на морској плажи, постоје и плаже око базена, што је негде око 10.30 и не престаје до 18 часова. Под анимацијом се подразумевају аквабик, јога у хладовини, одбојка на песку, учење трбушног плеса, боћање… За најмлађе ту је дечји клуб где се специјално обучени аниматори баве клинцима и клинцезама за случај да родитељи желе да мало буду сами. Храна у хотелима је одлична зависно од броја звездица које хотел поседује али овде ћете тешко остати гладни. Напротив. Бићете у искушењу да се свако мало преједате јер је понуда хране – огромна како у хотелском ресторану, тако и у ala card ресторанима. Пије се искључиво флаширана вода, купује се у радњама где су истакнуте цене. Иначе, цена услуга попут таксија, масаже и слично, се договара унапред.

Од пустиње до забаве

Прво и пре свега Сохо сквер, нови концепт забаве и потпуно нови део града са сценом под ведрим небом, музичком фонтаном, бројним сувенирницима, великим шопинг молом и бројним ресторанима свих светских кухиња. Кад смо код хране и пића, препорука је да пробате – свеже цеђени манго. Укус који ће вам дуго остати као непоновљив јер је у питању мешавина укуса диње, брескве, кајсије и нечега посебног што ће вам се свидети на први гутљај.

Затим, ту су Олд Маркет, Нама Беј, а Јужносинајску пустињу обавезно обићи као и Црвено море али отићи на крстарење са роњењем. Пустиња је искуство за себе и то не смете пропустити никако јер тако шта заиста нисте имали где да видите и доживите. Препорука за овај излет је да понесете мараму и велике наочаре јер вожња по пустињи подразумева много прашине и оне коју видите и оне коју не видите. Имате наравно и опцију да ту мараму и наочаре такође купите на лицу места пред полазак. У пустињу можете ићи квадовима и џиповима. Квадови су за оне који воле адреналин али врло важно да знате није за неискусне возаче нити за људе који не могу да обуздају возило. Терен је валовито-каменит и мало јача брзина може да вас истресе са квада. Па није згорег тражити да вас вози инструктор. У пустињи обавезно пробајте бедуински чај, слободно се попните на камилу, уз асистенцију домаћина наравно, и осмотрите апсолутни мир који иначе влада у пустињи и који повремено нарушавају туристи. Пустиња има причу која мора да се доживи, а залазак сунца у пустињи иза Јужносинајских планина је мало је рећи чаробан.


Пламтећи грм купине на Мојсијевој гори

Још нешто што би ваљало обићи када сте у Шарму је православни манастир Свете Катарине из 4. века, где се према легенди Мојсију указао Бог у пламтећем грму купине. Та врста купине расте само овде на Мојсијевој гори како се иначе зове планина где се манастир налази. Било је покушаја да се ова купина пресади негде даље и тако настави та сорта али без успеха. Ако се затекнете у манастиру када се износе мошти светитељке, ко од верника тога дана целива мошти добија сребрни прстен са логом манастира.


Фото: Privatna arhiva
Пешчане плаже и корални гребени...

А тек роњење у Црвеном мору! То је највећи колорит који ћете видети под водом икада и најближе топло море нама. Без обзира да ли ћете ронити по површини или са боцом на 10 метара, са Црвеним морем нема промашаја. Мноштво најшаренијих рибица и корала какве сте могли само да видите на документарцима на телевизији. Ипак, нема чупкања корала нити храњења рибица. Тачније то је најстроже забрањено. Црвено море је национални парк и све што бисте изнели из воде кажњиво је законом из 1982.године. Кад смо код закона, дронови овде нису дозвољени. А ако желите да имате коралну огрлицу можете је купити у златари. Дакле под строго контолисаним условима.

Плаже у хотелима у Нама Беју су пешчане. Остали заливи имају коралне ограђене плаже и плива се у прозирном мору у много већој дубини. Кад је заштита од сунца у питању – заштићени сте само када сте у климатизованој просторији. Понесите доста фактора, шешире и наочаре па полако. Боју ћете добити сигурно, само пазите да не изгорите. Постоје строга ограничења до кад се плива у мору. После шест сати увече спасиоци пиштаљком означавају крај пливања за тај дан. Од ове године временска зона је +1 сат у односу на Србију. То за Шарм ел Шеик значи раније свитање и дужи дан, а за туристе много уживанције.

Шта купити у Шарм ел Шеику...

Прво и пре свега неки леп папирус, моја препорука је да тражите дрво живота или кључ раја. Можете дати и своја имена, да би вам исписали хијероглифима на папирусу. Довољно је да продавцима то кажете. Препоручујем оригиналну египатску козметику  „Нефертити” која је рађена на природној бази и темељи се на минералним уљима, паковањима за косу, пилинзима и маскама за лице. Не заборавите да се први папир, али и прва козметика, шминка и депилација појавила управо овде, у Египту. Сходно томе, овде можете купити балзам са кобриним уљем, минерално уље од пискавице, лупина, црног кумина, аргана, бора, али и различите миксеве за боре на лицу, за дизање имунитета, јачање потенције, регулацију женских хормона, раст косе, али и парфеме... Минерална уља се пакују од 100 милилитара до литарских паковања јер прво јако дуго трају а туристи долазе једном или два пута годишње. Све фабрике раде и онлајн продају јер ко једном проба египатску козметику остаје јој веран. Посебно су тражена уља за раст косе, а у делотворност истих уверила сам се и лично.

Фото: Privatna arhiva

Ту су наравно и предмети од коже – јакне, новчаници, ташне, али и златаре које нуде јединствен дизајн. Ипак оно што ако мене питате морате понети одавде осим козметике, успомена и папируса је – египатски памук. Тако мекан и квалитетан памук нисте у животу имали прилику да видите. Од пешкира, фротира постељине преко мајица до других одевних предмета.

Ивана Ђорђевић

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести