Велелепна палата у Мадриду отвара се за јавност

МАДРИД: Један од скривених драгуља Мадрида, доступан до сада само приватним гостима или љубитељима уметности који су били спремни да буду скоро три године на листи чекања - неокласицистичка Палата Лирија отвориће своја врата за јавност 19. септембра.
madrid
Фото: Tanjug (I. Pavlović, ilustracija)

Дом 19. војводе од Албе, који је носио највишу титулу шпанског племства, Гранде, једна од најстаријих и најбогатијих аристократских кућа, може похвалити сликама Франциска Гоје, Дијега Веласкеза и Петера Паула Рубенса и јединственом библиотеком с писмима коју су написали Кристофер Колумбо и првим издањем Дон Кихота, преноси Ројтерс.

Осетите тежину историје оног тренутка када уђете у ову кућу, изјавио је за Ројтерс Алваро Ромеро Санчес-Арјона, шеф одељења за културу при Фондацији Каза де Алба.

Зграда из 18. века трећа је палата коју је породица Алба отворила за посетиоце од 2016. године у настојању да очувају наслеђе породице, која је забрањено продавати због његовог историјског значаја за Шпанију.

Кућа Алба датира из 1400-их, а богатство се процењује на између 600 милиона и 3,5 милијарди евра.

У Палати Лирија, у којој је последња царица Француске и супруга Наполеона ИИИ, Марија Еугенија де Монтихо, умрла у егзилу 1920, групе од 20 посетилаца моћи ће да иду у обилазак приземља и првог спрата на сваких 30 минута уз накнаду од 14 евра.

Војвода Карлос Фиц-Џејмс Стјуарт и његова породица наставиће да живе на другом спрату палате, која је обновљена након тешких оштећења које је претрпела у бомбардовању током Шпанског грађанског рата који је трајао од 1936. до 1939. године.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести