Да ли ће роботи полагати испите у будућности?

БЕОГРАД: Да ли ће роботи полагати испите у будућности и добијати лиценце за рад у многим професијама и надвладати људе, нека су од питања која се намећу у новој ери развоја вештачке интелигенције, речено је данас у наставку привредног форума "Innovation talk" у оквиру Четврте конференције Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у области иновација.
e
Фото: pixabay.com

"Људи ће имати пуно користи од вештачке интелигенције, она је продуктивна алактка, али није без грешака. Зато је потребан изаблансиран приступ", рекао је потпредседник компаније "Iflytek CO. LTD" Ли Шпенг на Београдском сајму.

Један кинески робот је, на пример, успешно положио испит на Медицинском факултету и добио лиценцу за рад као доктор, додао је он.

Ли је истакао да ће вештачка интелигенција превазићи традиционалну индустрију и отворити нове области и нови приступ компјутерској науци.

"Ступили смо у нову еру у овом смислу. Вештачка интелигенција повлачи са собом и неке етичке дилеме. Да ли ће надвладати људе? Не знам шта ће бити у будућности, али свакако ћемо гледати развој ситуације", рекао је Ли.

Зато се, како је рекао, треба припремити и видети како да се вештачка интелигенција употребљава за добро, а не за зло и креирати одређене политике и правила.

"Људи и вештачка интелигенција треба да сарађују, то је најбољи приступ", казао је Ли и поручио да се на време морају избећи евентуалне грешке у будућности.

Напоменуо је да вештачка интелигенција већ има своју примену у медицини и да пружа могућност докторима да дигитализују снимке које су направили, да комбинују снимке картоне са најновијим анализама.

"Ту је и медицински помоћник који користи вештачку интелигенцију да би све те информације интегрисао, а то се већ користи у једној болници у Кини", рекао је Ли.

Истакао је да вештачка интелигенција доноси револуцију и у образовању , односно, у учењу будући да је, како је рекао, све мање учитеља и наставника.

Каже, такође, да су у образовању потребни уређаји који омогућавају да се прикупљају подаци које ће користити ученици и студенти у процесу учења.

"Они, рецимо, могу домаће задатке да похране у своје компјутере, а да их њихови предавачи провере и виде да ли имају ученици проблема у савладавању предмета'''', рекао је Ли.

Како је објаснио, робот може да помаже ученицима у учењу, да ствара нове наставне садржаје, а штеди око 70 одсто времена у настави и учењу.

У помоћ вештачке интелигенције, на пример, може да се човеку чита са усана шта говори.

Затим, језици одређених народа и етничких заједница изумиру, али ће уз помоћ вештачке интелигенције и даље моћи да се разумеју, навео је Ли.

Такође, ситетизовани глас може да разговара са човеком и разуме контекст комуникације. На прмер, већ се може наручити вечера у неком ресторану и све шта је потребно на основу разговора са синтетизованим гласом.

Ли је додао да ће свакако вештачка интелигенција заменити људе у многим пословима у будућности.

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести