Епл мора да плати 25 милиона евра због успоравања Ајфона

ЛОНДОН: Епл мора да плати казну од 25 милиона евра јер је тајно успоравао старије верзије Ајфона.
epl
Фото: pixabay.com

Казну је наметнула француска конкуренција и чувар потрошача који је открио да купци нису били обавештени о овим мерама компаније.

Чувар је навео да корисници нису упозорени да ажурирање иОС система (10.2.1 и 11.2) може да успори њихове уређаје.

Епл који је 2017. године, признао да заиста успорава старије верзије Ајфон уређаја, издао је саопштење да је тај проблем решен регулативом.

Поред казне која је донета због "обмањујуће комерцијалне праксе којом се заваравају потрошачи", компанија Епл ће на својој страници морати да постави саопштење о овом проблему на француском језику у трајању од месец дана, пише "Индепендент".

Прошле године, Епл је обећао да ће бити искренији са потрошачима о томе колико и када ће успоравати старије верзије својих уређаја.

Из компаније тврде да овај потез заправо треба да продужи живот уређајима, а не да наводи потрошаче да купе новији модел, пренео је сарајевски портал Кликс.

Овај се проблем појави сваки пут када Епл избаци новију верзију свог иОС оперативног система.

Компанија се извинила 2017. године и убацила додатак који омогућава корисницима да искључе алат за управљање перформансима.

"Сви наши поступци су увек у служби корисника, не могу то довољно да нагласим. Можда је требало да будемо јаснији, али наши поступци су увек добронамерни", изјавио је Тим Кук, извршни директор Епла.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести