Гугл прекида сарадњу с Хуавејом

ЊУЈОРК: Кровна Гуглова фирма Alfabet Inc. је с кинеском компањом Хуавеј обуставила сарадњу која захтева пренос хардвера, софтвера и техничких услуга, осим оних који су јавно доступни путем лиценцирања отвореног кода, рекао је Ројтерсу извор упознат с тим.
huavej logo, ilustracija
Фото: Илустрација

Овај потез могао би да омета и пословање Хуавеја, али и паметне телефоне ван Кине, јер ће технолошки гигант одмах изгубити приступ ажурирањима Гугловог оперативног система Андроид, пренос Ројтерс.

Како се наводи, следећа верзија Андроид смарт телефона ће такође изгубити приступ популарним услугама, укључујући Гугл плеј продавницу, Џимејл и Јутујуб апликације.

Хуавеј ће моћи да се користи само јавном верзијом Андроида и неће имати приступ власничким апликацијама и услугама од Гугла, навео је извор.

Појединости о спечифицним услугама на које се односи суспензија још се интерно расправљају на Гуглу, а адвокати Хуавеја такође проучавају утицај „црне листе“.

Хуавеј није одмах био доступан за даље коментаре.

У којој мери ће Хуавеи бити погођен стављањем на „црну листу“ америчке владе још није познато, а стручњаци за чипове сумњају у способност Хуавеија да настави са радом без америчке помоћи.

Хуавеј ће и даље имати приступ верзији оперативног система Андроид који је доступан кроз лиценцу отвореног кода, познату као Андроид Open Source Project (АОСП), која је бесплатно доступна свима који желе да га користе.

Према Гуглу у свету се користи око 2,5 милијарде андроид уређаја марке Хуавеј.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести