Хрватска добија апликацију за праћење заражених

ЗАГРЕБ: У Хрватској би у уторак требало да буде представљена апликација за праћење изложености корона вирусу коју ће грађани моћи да користе преко свог мобилног телефона.
mobilni
Фото: pixabay.com

Ко је, добровољно, преузме на свој мобилни телефон и буде у контакту с особом која апликацију такође има, њихови ће мобилни разменити блутут сигнале, преноси 24сата.хр.

Ако се неко ко има апликацију зарази корона вирусом, унеће то сам у апликацију, и она ће свима осталима који је имају, а били су поред зараженога дуже од 15 минута и на мање од два метра, јавити да су имали ризичан контакт, и да се јаве лекару односно епидемиологу.

Притом обавештена особа неће знати ко је заражена особа због које добија обавештење него ће само добити информацију да је била са неким зараженим у контакту, без имена.

Кад неко добије позитиван налаз па то "укуца" у апликацију, сви ће његови контакти уназад 14 дана, који апликацију имају, добити обавештење да су били са зараженим у дужем, ризичном контакту.

Након 14 дана се спремљени подаци о контактима сами бришу, јер тад завршава инкубација, односно потенцијална могућност преноса вируса.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести