Кина сутра лансира "Шенџоу 12" са људском посадом

ПЕКИНГ: Кина сутра шаље своју прву мисију с људском посадом у свемир после готово пет година, што је део амбициозног плана завршетка свемирске станице до краја следеће године.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Кина ће лансирати ''Шенџоу 12'', у којој ће се налазити три астронаута: Ние Хаишенг (56), Лиу Боминг (54) и Танг Хунгбо (45), у четвртак у 9 сати и 22 минута" , саопштила је Кинеска канцеларија за свемирско инжењерство са посадом, преноси Ројтерс.

Лансирање је планирано из свемирског центра Ђијукуен на северозападу Кине, а мисију предводи Ние, бивши пилот који ће бити најстарији национални астронаут који је отишао у свемир.

То је његов трећи излет у свемир, након мисија "Шенџоу 5" 2003. и "Шенџоу 10" 2013. године.

"Шенџоу 12", што значи "Божански брод", биће трећа од 11 мисија потребних за завршетак кинеске свемирске станице до 2022.

Кина је започела изградњу свемирске станице крајем априла лансирањем модула Тијенхе, првог и највећег од три на станици који је Кина самостално развила и на њему ће трочлана посада "Шенџоу 12" боравити три месеца.

Последња кинеска летачка мисија са посадом била је 2016. године када су двојица астронаута послати свемирском летелицом "Шенџоу 11" у свемирску лабораторију "Тиангонг 2", прототип свемирске станице у којој су касније остали око месец дана.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести