Киша метеора и овог августа може се видети на небу

БЕОГРАД: И у ноћи пред нама, као и сваке године средином августа на небу се може видети киша метеора.
meteoriti
Фото: pixabay

У питању је киша Персеида, односно метеорских ројева, који долазе из правца сазвежђа Персеј, по којем су добили име.

Јован Алексић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ каже за РТС да су метеори природна појава која се лако види голим оком.

Опсерваторије служе да се гледају небеска тела слабог сјаја, која не могу да се виде голим оком или када желимо да их видимо увећане.

Народски назване „звезде падалице“, метеори прелећу преко неба и да би се видели не треба ићи у опсерваторију.

„Оно што морамо, јесте да се изместимо ван градске урбане средине. У великим градовима, попут Београда, влада велико светлосно и атмосферско загађење и због тога је теже видети метеоре. У пределима са мањим загађењем људи ће много боље видети ову појаву“, казао је Алексић.

Он је објаснио да д оваквих „киша“ долази, јер се око Сунца креће велики број малих тела – комета, астероида – која се временом распадају. То су матична тела, а у случају Персеида то је матична комета, која се још није сасвим распала.

„Парчићи који отпадну крећу се слободно око Сунца. Током године, како Земља такође кружи око Сунца, она пролази кроз такозвани ''метеорски поток'', у којем се налазе остаци матичних тела, који у виду метеорских киша улазе у атмосферу и сагоревају“, објаснио је Алексић.

Поједине кише метеора се дешавају у одређено доба године, јер тада Земља пролази кроз „метеорски поток“.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести