Ко је најдаље отишао у увођењу 5Г?

БЕОГРАД: Док се све земље у свету надмећу у увођењу 5Г мреже очекује се да ће ове године почети развој 6Г мреже, а стручњаци у Србији кажу да најновија пета генерација сигурно није последња за коју се претпоставља да ће имати велики утицај на економски развој и на појединачне државе.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Председник Друштва за информатику Србије Никола Марковић каже за Тањуг да је 5Г интересантна тема због тога што је сада водећи тренд у свету и тај процес треба подржати упркос одређеним сумњама у јавности о штетном утицају 5Г на људе.

"Стручна јавност негира те сумње", рекао је Марковић и навео да су скупови попут данашњег у организацији Друштва за информатику Србије прилика да се још једном сагледа то питање, као и светски трендови у вези са 5Г и стањем у Србији.

Инжењер Драгорад Миловановић рекао је за Тањуг да се мобилне мреже и одговарајући бежични стандарди континуирано развијају, а да су у њеном развоју најдаље отишле свакако највеће и најмногољудније државе као што у САД и Кина.

"Стартовала је Јужна Кореја. У овом тренутку и у Европи постоји. Ериксон је лансирао 24 5Г бежичне мреже које раде у 14 држава", каже Миловановић.

Упитан где је Србија у том процесу, Миловановић је рекао да се пета генерација разликује од претходне, треће и четврте, да је сложенија и захтева и инвестиције и припреме и регулативу, али да су најаве такве да ће се и код нас брзо реаговати већ у 2020. години када је реч о 5Г.

Пета генерације се, каже, разликује из више аспеката, али и наводи да је добро посматрати је заједно са следећом, шесто генерацијом, чији развој треба да стартује ове године

"Наравно, то су велики, сложени системи који захтевају истраживање, развој, регулативу. Поента је да 5Г и 6Г имају потенцијал да улазе као информационо-комуникационе технологије у све поре друштва и сада се такмичарска страна појачава. Ово сам дипломатски рекао, биће рат 5Г и 6Г", рекао је Миловановић.

На питање о штетности 5Г мреже на људе, Миловановић наводи да се пета генерација мобилних мержа заснива на бежичним технологијама које користе три ресурса и то радио спектар, време и дигиталну обраду сигнала и да доказ штетног утицаја изложености људског тела радио спектру захтева дужи временски период.

"Људи ће лансирати 2020. године 5Г. Како да унапред тестирају да нису штетни утицаји? Нека прелиминарна мерења највећег кинеског произвођача опреме кажу да 5Г није штетнији него 4Г. Ако може да буде утеха, ако смо преживели четврту генерацију у петој неће бити лоше", навео је Миловановић.

О развоју и примени нове инфраструктуре 5. генерације мобилних мрежа разговарало се данас на скупу "Јутарње ИТ новости" који су организовали Друштво за информатику Србије и ПКС.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести