Најопаснији компјутер на свету на продају

Дело интернет уметника Гуа О Донга је обични лаптоп у који су убачени примерци шест најопаснијих злоћудних софтвера на свету пише ЦДМ. С тим лаптопом нећете имати проблема док га не повежете с интернетом или на њега прикључите УСБ стик.
4
Фото: pixabay.com

Уметник каже да је хтео апстрактним (али ипак стварним) претњама дигиталног света дати чврст, опипљив облик. Шест вируса којима је намерно заражен Самсунгов лаптоп NC10-14ГБ одабрао је према размерама економске штете коју су нанели (укупно око 95 милијарди америчких долара).

Међу њима су вирус ILoveYou, који је 2000. године кружио светом као дио е-поште и уцењивачки софтвер WannaCry, који је закључавао рачунаре у болницама и фабрикама широм света пре две године.

Уцењивачки софтвер и даље представља велику претњу. На пример, током прошлог месеца похарао је град Балтимор у Сједињеним Америчким Државама, где је паралисао локалну управу и њене сервисе.

Рад “The Persistence Of Chaos” (Истрајност хаоса) наручила је фирма за компјутерску безбедност “DeepInstinct”. Понуђен је на аукцији, а тренутна цена му је нешто више од невероватних (и неоправданих?) 1,2 милиона америчких долара.

 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести