НОВА ПРАВИЛА ЕУ: Сами ћемо мењати батерије у телефонима

Савет Европске уније потврдило је уредбу којом се пооштравају правила о одрживости за батерије и истрошене батерије. Уредбом се први пут регулише цео животни циклус батерија: од производње до поновне употребе и рециклирања, али и њихова безбедност, одрживост и конкурентност.
1
Фото: Pixabay

Примењиваће се на све батерије – од отпадних преносивих батерија, батерија за електрична возила, индустријских батерија до батерија за електричне бицикле, мопеде и тротинете.

Уредбом се утврђују циљеви за произвођаче у погледу скупљања отпадних преносивих батерија (63 одсто до краја 2027. и 73 одсто до краја 2030.) и уводи посебан циљ скупљања отпадних батерија за лака превозна средства (51 одсто до краја 2028. и 61 одсто до краја 2031.).

Такође, постављен је циљ поврата литијума из отпадних батерија на 50 одсто до 2027. године и 80 одсто до краја 2031. године, што се може мењати актима у зависности од развоја тржишта и технологије и доступности литијума.

Предвиђа се да би крајњи корисник до 2027. године требало да буде у могућности да уклони и замени батерије уграђене у уређаје. Одлагање од четири године, сматрају у Савету, даје произвођачима довољно времена да прилагоде дизајн својих производа том захтеву.

Уредбом се уводе и нови начини означивања и информисања, између осталог и саставних делова батерије и рециклираног садржаја, као и електронских "пасоша за батерије" и QР кода. Како би се државама чланицама и економским субјектима на тржишту дало довољно времена за припрему, захеви за означивање примењиваће се од 2026. године, а QР код од 2027.

Б92

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести