Нова руска орбитална станица може да ради бесконачно дуго

МОСКВА: Нова руска орбитална станица, на чијем пројекту ради ракетно-космичка корпорација „Енергија“, може да ради бесконачно дуго, показују документа корпорације у које је агенција РИА Новости имала увид.
satelit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Трајност се постиже пре свега мењањем модула.

Руководилац Института космичке политике Иван Мојсејев изјавио је да, ако се у старту крене од принципа да је модул одслужио свој век и да се замењује другим, онда станица постаје "вечна".

Русија има велико искуство у изградњи орбиталних станица, али је за сваку до сада био одређен рок коришћења.

Станица „Мир“ је првобитно требало да буде у употреби пет година, а радила је 15, рок употребе Међународне космичке станице (МКС) био је 15 година, али станица траје 26 година, а разматра се могућност њене употребе до 2030. године.

До сада никада није разматрана могућност да једна орбитална станица траје вечно.

Заменик главног конструктора у корпорацији „Енергија“ Владимир Соловјев је у октобру изјавио да ће нова орбитална станица по конструкцији личити на станицу „Мир“ и да ће имати најмање пет модула.

Станица би требало да буде већа од станица „Мир“ и руског дела МКС, а њен положај у орбити на висини од 400 километара и под углом од 98 степени омогућио би надгледање целе површине Земл?е, пре свега Арктика и Северног морског пута.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести