Међународна свемирска мисија успешно лансирана у свемир

МОСКВА:  Међународна свемирска мисија са два руска и једним америчким астронаутом успешно је лансирана ка међународној свемирској станици у руској летелици Сојуз, са космодрома у казахстанском Бајанкуру.
Međunarodna svemirska misija uspešno lansirana u svemir  Foto: Roscosmos Space Agency via AP
Фото: Међународна свемирска мисија успешно лансирана у свемир  Фото: Roscosmos Space Agency via AP

Руско-америчка свемирска мисија је лансирана у новој летелици која ће се знатно брже од претходних спојити са међународном свемирском станицом у орбити, за мање од 3 сата, и на њој провести наредних 6 месеци, пренео је АП.

Кејт Рубинс из америчке НАСА и руски астронаути Сергеј Рижиков и Сергеј Куд-Сверчков из руске свемирске агенције Роскосмос полетели су јутрос у планирано време ка међународној свемирској станици која орбитира око Земље.Тамо ће заменити руско-амерички тим који је на мисији од априла и предвиђено је да се врати на Земљу за недељу дана.

"Две недеље смо провели у Стар ситију недалеко од Москве, а потом 17 дана у Бајанкуру у веома стриктном карантину и сви смо урадили ПЦР тестове", изјавила је уочи лансирања амерички космонаут Кејт Рубинс и најавила интересантне тестове у свемиру, између осталих и проучавање раста ћелија у ванземаљским условима.

 

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести