Полетео највећи двомоторни путнички авион-Боинг 777 екс

ВАШИНГТОН: Представник нове генерације широкотрупних летелица "Боинг 777 екс“, успешно је извео свој први лет и тако донео мало добрих вести америчкој компанији, која је претрпела тешке ударце због рушења два авиона „737 макс“ прошле године.
1
Фото: Tanjug

Лоши временски услови одлагали су од четвртка прво полетање највећег двомоторног авиона на свету са аеродрома Пејн Филд близу Еверета у држави Вашингтон.

Први лет је део тестова који ће бити одржани у циљу добијања безбедносних дозвола и одобрења, која ће сигурно бити још оштрија имајући у виду ситуацију са моделима „737 макс“, који су приземљени још од марта након два пада тих летелица у којима је погинуло 346 људи, јавља ЦНБЦ.

„Боинг“ се надао да це „777 екс“, представљен на „Дубаи ершоуу“ 2013. године, полетети још прошле године, али се компанија суоцила са одлагањима због проблема у производњи мотора „ГЕ9 екс“ - највецих авионских мотора на свету.

Највеци двомоторни авион икада направљен има распон од крила од невероватних 71,6 метара и мало је дужи од легендарног грбавог „џамбо-џета“, који полако излази из употребе, јер се авио-компаније пре одлуцују за двомоторне летелице због мање потрошње горива, преноси РТС.

„777 екс“, који кошта 422,2 милиона долара мада компаније цесто добијају попусте, може да прими 426 путника.

Међутим, наруџбине за летелицу су се смањиле, а неколико авио-компанија потписало је уговоре са ривалским „Ербасом“ о куповини „А321 Екс-Ел-Ер“.

„Боинг“ је до краја трећег квартала прошле године имао 344 поруџбина.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести