Праве ауто који препознаје расположење возача

КОВЕНТРИ: Британски Јагуар Ленд Ровер развија нову технологију засновану на вештачкој интелигенцији која има за циљ дешифровање промена расположења возача током вожње, како би компанија сходно томе прилагодила кабинска подешавања зарад свеопште добробити учесника у саобраћају.
j
Фото: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Ова технологија користи камеру окренуту према возачу и биометријски сензор за праћење и процену расположења возача и сходно томе врши прилагођавања многих функција кабине, укључујући систем грејања, вентилације и климатизације, медије и амбијентално осветљене, наводи се у саопштењу компаније. 

Подешавања се мењају у складу са изразом лица возача што треба да помогне у елиминацији стреса. 

Временом ће систем научити преференције возача и направити прилагођавања баш по мери лица које управља возилом.

Персонализована подешавања могу укључивати промену амбијенталног осветљења у умирујуће боје уколико систем детектује да је возач под стресом, затим одабир омиљене плеј листе ако се препознају знакови умора или снижавање температуре ваздуха унутар кабине као одговор на зевање или друге знаке умора.

Спроведена истраживања указују на то да се 74 одсто возача свакодневно осећа исцрпљено или преоптерећено.

Јагуар Ланд Ровер такође испробава сличне технологије намењене путницима задње клупе, с тим што би камера за детекцију расположења била монтирана на узглављу седишта.

 Уколико систем детектује знаке умора, може да затамни светла, тинтује тј. затамни прозоре и подигне температуре ваздуха како би путник лакше утонуо у сан.

Нови систем за детекцију расположења представља само једну од низа технологија које компанија Јагуар Ланд Ровер истражује као део своје визије "мирног уточишта", са крајњим циљем да се унапреди свеопште искуство вожње. 

Софтвер за детекцију расположења представља напредну генерацију ЈЛР-ове постојеће технологије за праћење стања возача. Монитор за праћење стање возача, који може да детектује да ли возач почиње да се осећа поспано и уколико је то случај даје рано упозорење да се направи пауза, већ је доступан на свим „јагуар“ и „ленд ровер“ возилима, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести