Радио сигнале шаље 36 ванземаљских цивилизација?

ЛОНДОН: Могуће је да на Млечном путу постоји 36 цивилизација које активно емитују радио сигнале у космос, тврде британски астрофизичари.
e
Фото: pixabay.com

Иако не постоје директни докази о постојању интелигентних ванземаљских облика живота, научници сматрају да би под претпоставком да је као и на Земљи за развој интелигентних облика живота на другим планетама потребно око пет милијарди година, број активних цивилизација у нашој галаксији требало да износи више десетина.

До те претпоставке научници су дошли посматрајући еволуцију на космичком нивоу, помоћу прорачуна названог "астробиолошка коперниканска граница".

Међутим, они тврде да је, у случају да су такве цивилизације равномерно просторно распоређене у галаксији, најближа потенцијална ванземаљска цивилизација која учествује у таквој комуникацији од Земље удаљена 17.000 светлосних година, па би комуникација са њом са наше планете била практично немогућа.

Исто тако, крајње је мала вероватноћа да су космичке звезде на којима се можда одвија такав живот по својој маси налик Земљи - већина би могле бити нестабилне звезде које се убрајају у такозване "црвене патуљке", наводи Скај њуз.

С обзиром да би због тога време опстанка облика живота на њима било ограничено, то уједно значи и да је веома могуће да је наша цивилизација једина која постоји у нашој галаксији, кажу ови научници.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести