Телефон открива коју сте птицу видели

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са “Bird Life International” креирали су апликацију под називом “Птице на длану” која се може преузети на гугл плеј стору.
e
Фото: pixabay.com

Апликација је намењена свима које занима које врсте птица виде у природи и одговара на питање “која је ово птица”, а корисници су већ написали да је ово права ствар за све љубитеље животиња.

Идеална за малишане, али и њихове родитеље који виде птицу у нашој држави и окружењу, а у недоумици је којој врсти припада, јер апликацијом су обухваћене само врсте које живе на нашој територији.

Апликација је лака и једноставна за коришћење, кликом одаберете силуету птице, станиште и боје и “Птице на длану” ће вам дати прави одговор.

- Препознајте тражену врсту листањем понуђених илустрација птица које одговарају опису или претрагом по називу врсте или породице - кажу из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, чија апликација је оцењена од корисника чистом петицом, што је права реткост.

Птице на длану обухватају 250 најчешћих врста прица које је могуће затећи на територији Србије. Одабиром облика, станишта и боја перја птице, апликација сужава избор на једну или више врста.

Резултате можете претраживати и по називу врсте или породице, а сваку врсту птице прате илустрације, лична карта и кратак опис, а апликација је потпуно бесплатна - напомињу из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Према њиховим речима, пројекат “Птице на длану” један је од десет победника конкурса “Центрифуга” за 2017. у оквиру програма Суперсте.

Новитети на апликацији су да је додата опција претрага птица по имену, породици или научном, односно латинском називу.

Пролеће је увелико стигло и птице селице се враћају, немојте да вам нека промакне! Они који су већ инсталирали апликацију кажу да је једноставна за коришћење и јасног садржаја. Ускоро ће бити уврштени и звукови оглашавања птица, па иако птицу не будете видели, моћи ћете је лако идентификовати по цвркуту.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести