ВБ: Руски хакери покушавају да украду податке о вакцини

У координисаном саопштењу Велике Британије, САД и Канаде за хакерске нападе оптужује се група АПТ29, позната и под називом "Cozy Bear", за коју се тврди да скоро сигурно делује у оквиру руских обавештајних служби
hakeri EPA DAVID CHANG.jpg
Фото: EPA (DAVID CHANG)

ВАШИНГТОН: Британски Национални центар за сајбер безбедност (НЦСБ) тврди да хакери које подржава Русија покушавају да украду истраживања о вакцини и начину лечења за Ковид-19 из академских и фармацеутских институција широм света.

У координисаном саопштењу Велике Британије, САД и Канаде за хакерске нападе оптужује се група АПТ29, позната и под називом "Cozy Bear", за коју се тврди да скоро сигурно делује у оквиру руских обавештајних служби, преноси Ројтерс.

"Осуђујемо ове нападе, достојне презира, против оних који обављају рад од животне вредности како би се борили против пандемије корона вируса", рекао је директор операција у НЦСБ Пол Чичестер.

НЦСБ наводи да група током напада користи низ алатки и техника и упозорава да ће АПТ29 наставити да напада организације, које учествују у истраживањима за проналазак и развој вакцине за Ковид-19.

Велика Британија и САД саопштиле су у мају да је мрежа хакера напала националне и међународне организације, које су реаговале на пандемију Ковида-18, али такви напади раније нису изричито довођени у везу са руском државом.

Група " Cozy Bear ", која се повезује са руском владом, сумњичи се за хакерске нападе на Демократску странку уочи председничких избора у САД 2016. године.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести