Бели слон као божанство, чека да буде поклоњен тајландском краљу

БАНГКОК: Бели мушки слон по имену Плаи Екачаи, који ма 33 године, од прошле године третира се као божанство док чека да буде поклоњен тајландском краљу Маха Вадзиралонгкорну.
1
Фото: Youtube Printscreen

Слон се налази у конзерваторском центру на отвореном на североистоку земље, док га "посматра" огроман портрет краља, преноси агенција Ројтерс.

"Нема веће заслуге него брига о слону који ће бити поклоњен краљу", рекао је руководилац центра Танабаде Промсок.

Танабаде се белом слону обраћа с "Његово височанство" и свакодневно клечи пред њим.

"Плаи" на тајландском значи мушки слон, а слонови означени као бели су ретки и посебно су поштовани, јер се сматрају симболом краљевства, и третирају се као божанства.

Такво веровање потиче због митског белог слона Аиравате или Еравана, како га зову Тајланђани, а којег је користио краљ хинду богова Индра.

Према веровању тајландских будиста, појављивање белог слона повезује се с моралним ауторитетом монарха, чија је способност привлачења таквих божанстава један од показатеља њихове божанске природе, рекао је антрополог на Универзитету Кјото Едоардо Сијани.

"Будистички краљеви поседовање белих слонова приказују као доказ свог легитимитета", истакао је Сијани.

Краљев отац, краљ Бумибол Адуладеј, добио је 10 белих слонова током своје владавине дуге седам деценија. Бумибол је преминуо у октобру 2016. године.

Иако није албино, Плаи Екачаи је бео - показатељ чистоће у тајландској традицији - на свим правим местима.

Бели слон, према древним браманским текстовима, има седам карактеристика: беле очи, бела мекана непца, беле нокте, белу косу, белу кожу и беле гениталије 

Плаи Екачаи долази из јужног туристичког града Краби, у којем је био примораван - што је одбијао - да дозвољава туристима да га јашу и да вуче дрвена трупца.

Танабаде га је купио 2010. године и довео, прешавши 1.200 километара, до града Маха Шарахама, где се његов центар налази.

Сваки дан слон-божанство иде на једносатно вежбање, "тушира" се, после чега се у пуном сјају види његова глатка, светла кожа.

Посетиоци верују да им Екачаи доноси срећу и због тога долазе свакодневно у центар да га виде.

Још није одређен датум када ће Екачаи проћи званицну церемонију којом ће посати краљевски бели слон, а то ће бити први такав догађај у земљи од 1978. године.

"Он је све што један слон може да буде", закључио је Танабаде.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести