Фински експеримент: Пси ангажовани да њуше корону

ХЕЛСИНКИ: Финска је на аеродрому у Хелсинкију распоредила четири пса различитих раса који њуше корона вирус у четверомесечном експерименту , а који би могао постати брз начин препознавања заражених путника.
p
Фото: pixabay.com

Експеримент је финансирала влада, а псе је дресарало Финско удружење за откривање мириса.

То је врло обећавајућа метода. Пси јако добро њуше, рекла је професорка медицине копитара и малих животиња на Универзитету у Хелсинкију Ана Хиелм-Бјоркман.

Ако успе, биће то добра метода за проверу (корона вируса) на било којем другом месту, рекла је она, наводећи болнице, луке, домове за старије особе, спортска места и културна догађања као места на која би дресирани пси могли „почети да раде“.

Бјоркман рекла је АП да је Финска друга земља након Уједињених Арапских Емирата – и прва у Европи – која је дресирала псе да њуше корона вирус.

Путници који пристану на бесплатно тестирање у оквиру добровољног програма у Хелсинкију немају израван физички контакт с псом.

Моле се да протрљају кожу марамицом која се затим стави у стаклену бочицу која се да псу који чека у кабини.

Пси ЕТ, Коси, Мина и Вало претходно су прошли обуку за откривање рака, дијабетеса или других болести.

Псу треба само десет секунди да нањуши узорке вируса пре него што да резултат теста гребањем шапом, полегањем, лајањем или на други начин, дајући до знања свој закључак. Поступак траје један минут.

Ако је резултат позитиван, путник се позива да на тест на корона вирус, како би проверио тачност псећег тестирања.

Тимо Аронкјито, заменик градоначелника Вантае, града у којем се налази аеродром, рекао је да програм кошта 300.000 евра,

износ који је "изузетно нижи" од других метода масовног тестирања путника.

Четири пса "раде" у сменама, по два дежурају док се преостала два одмарају, преноси Радио Слободна Европа.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести