Гондолијери се жале: Туристи су предебели

ВАШИНГТОН: Чувени гондолијери у Венецији смањили су максималан број туриста које могу да превозе у чамцима, наводећи да су то морали да учине због туриста са прекомерном тежином.
Venecija Foto Pixabay.com
Фото: Венеција Foto Pixabay.com
Новим мерама предвиђено је да се у мањим гондоилама превози максимум пет уместо шест туриста, а у већим 12 уместо 14, преноси британски Гардијан.
 
"За разлику од лифтова, где пише само шест особа или максимална тежина, ми немамо вагу за мерење људи због чега смо смањили број путника", рекао је председник Удружења венецијанских гондолијера Андреа Балби.
 
Он је додао да су у односу на период од пре 10 до 15 година, туристи били лакши.
 
"Велика оптерећења узрокују улазак воде у брод", рекао је он.
 
Председник Удружења заменских гондолијера Раул Роверато изјавио је да су данас туристи гојазни, нарочито из неких земаља.
 
"Из неких земаља бомбе се укрцавају. А кад је чамац потпуно напуњен, труп тоне и вода улази. Опасно је возити са више од пола тоне меса на броду", рекао је Роверато.
 
Осим ове мере уведена је и она по којој потомци гондолијера могу да преузму његову дозволу без полагања теоријског испита који подразумева проучавање историје и страних језика.
 
Они ће убудуће дозволе добијати на основу доказа да знају да возе гондолу и имају четири године искуства у управљању породичним чамцем.
 
Професија гондолијера постоји од 1094. године, а данас се њоме бави 433 гондолијера и 180 заменских гондолијера.
 
"То је ствар традиције. Ко боље од гондолијера зна о том послу. Каналима, зградама, историји града. Посао гондолијера је јединствен, има нас 433 а када би нашли некога из Париза, Њујорка или неког другог града, то не би био наставак традиције. То би било као пица мајстор који није из Напуља", рекао је Балби.
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести