Индонезија: Студенти развили уређај за проналажење жртава

ЏАКАРТА: Величине је кредитне картице и отприлике толико је танак, али ако сте након земљотреса заробљени испод рушевина, могао би да вам спаси живот.
1
Фото: Tanjug

Реч је о уређају који користи високофреквентне сигнале за помоћ у проналажењу жртава

после природне катастрофе, који су изумела три студената са индонежанског универзитета, пренео је Ројтерс.

"Деотерионс" алатка емитује сигнал повезан за кретање и лагано дисање које се може открити до 10 километара.

Пријемник сигнала може да се прикључи на мобилни телефон или лаптоп и ради са апликацијом доступном и на Еплу и на Андроид системима, рекли су студенти.

Сатрио Вирадината Риади Боер (23), један од студената, рекао је да је проналазак био инспирисан земљотресом јачине 7,6 степени по Рихтеровој скали који је погодио његов родни град Паданг на острву Суматра пре 10 година, у коме је изгубио пријатеља и учитеља, а у коме му је повређена мајка.

"Све може да се догоди ако је неко предуго под рушевинама. Може да дође до тога да је жртвама неопходна ампутација руке или ноге или им понестане кисеоника", рекао је Боер наглашавајући да је у проналажењу људи који се налазе под рушевинама после земљотреса најважнија трка са временом.

Три студента са Универзитета Бравиџаја добили су патент за свој прототип који кошта седам долара, али су рекли да желе да усаврше уређај пре него што размисле да га учине доступним јавности.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести